Gemeente Haarlem


15 januari 2009


Funderingsaanpak in Haarlem afgerond

Met de oplevering van het laatste nieuwbouwproject in de Leidsezijstraat heeft de gemeente Haarlem de funderingsaanpak afgerond. Haarlem is een van de zes steden in Nederland die met subsidie van het Rijk de funderingsproblemen heeft aangepakt. Als een van de eerste steden heeft Haarlem de funderingsaanpak succesvol afgerond.

In 2001 heeft het ministerie van VROM subsidie toegekend aan de gemeenten Dordrecht, Gouda, Zaanstad, Waddinxveen, Schiedam en Haarlem. Deze subsidie kon besteed worden om de ernstige funderingsproblemen bij particuliere woningen op te lossen. Haarlem ontving van het Rijk E 9 miljoen om 1050 woningen aan te pakken. Uiteindelijk zijn er met deze subsidie en met ondersteuning van gemeentelijke middelen 1200 woningen aangepakt.

Voor 900 Haarlemse woningen was het herstel van de fundering en de woning voldoende om de problemen op te lossen. Bij de overige woningen waren de funderingsproblemen zo ernstig dat herstel niet meer mogelijk was. Bij deze 300 woningen was sloop gevolgd door vervangende nieuwbouw de enige oplossing.

Het oplossen van de funderingsproblemen bij de 1200 woningen is geheel in collectief particulier opdrachtgeverschap tot stand gekomen. De gemeente heeft veelvuldig met de eigenaren en bewoners overlegd over hoe de problemen aangepakt kunnen worden. De woningbezitters van de woningen die gesloopt werden, gaven vervolgens gezamenlijk opdracht aan een ontwikkelaar en een architect om de nieuwbouw te ontwikkelen. Met het collectief particulier opdrachtgeverschap helpen de bewoners samen met de gemeente de verpaupering in de wijk tegen te gaan en vernieuwing op gang te brengen. De structuur van bestaande wijken blijft zo behouden.


Middelen en Services/Communicatie
E.C.M. Groen
023-5114251
egroen@haarlem.nl
017/2009


---- --