Gemeente Utrecht


SV 2009, nr. 6 inzake de Meernbrug en fietsbrug Meentweg.


2009 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
6 Vragen van de heer dr. ir. W.W. Buunk en de heer mr. E. van der Marel
(ingekomen 14 januari 2009)


Het kruispunt Castellumlaan-Zandweg-Rijksstraatweg en de Meernbrug in de Meern is voor vele honderden schoolgaande kinderen en hun ouders een krappe en chaotische oversteek. De VVD heeft deze week het kruispunt bezocht en geconstateerd dat die vooral tijdens de ochtendspits gevaarlijk is. Dit is al vaak in commissie- en raadsvergaderingen ter sprake gekomen, maar de oplossing laat nog jaren op zich wachten. Dit hangt samen met de uitvoering van het centrumplan voor de Meern.

Een belangrijk en veiliger alternatief om de Leidsche Rijn over te steken op de korte termijn is de fietsbrug in het verlengde van de Meentweg. Dit is vooral het geval als de verouderde en beperkt bruikbare fietsbrug wordt vervangen. Op de nieuwssite Alles over Utrecht is op 14 januari te lezen dat de vervanging van deze brug door fouten van de gemeente aanzienlijk is vertraagd.
Op grond van het voorgaande heeft de VVD de volgende vragen aan het college:


1. Bent u het met de VVD eens dat het kruispunt rond de Meernbrug een gevaarlijk punt is voor fietsers, met name schoolgaande kinderen en hun ouders?
2. Bent u het met de VVD eens dat een nieuwe fietsbrug bij de Meentweg een veiligere oversteekgelegenheid biedt voor de schoolgaande kinderen dan de Meernbrug en dat eerstgenoemde er dus zo snel mogelijk moet komen?
3. Klopt het dat de vervanging van de fietsbrug bij de Meentweg door fouten van de gemeente is vertraagd en kunt u aangeven op welke termijn de aannemer de nieuwe brug kan gaan bouwen?
4. Kunt u aangeven welke tijdelijke maatregelen genomen kunnen worden om tot die tijd de veiligheid voor overstekende schoolkinderen bij de Meernbrug te vergroten? Kunt u aangeven welke van deze maatregelen ook gedurende de bouwwerkzaamheden met bijbehorende bouwverkeer voor de uitvoering van het centrumplan een rol kunnen spelen?


---- --