European Union



Brussel, 12 januari 2009

Vijf winnaars en speciale gast Gabriel Rios treden op in de 2009 European Border Breakers Awards show

De European Border Breakers Awards (EBBA's) van 2009 zullen worden uitgereikt in een tv-show die gepresenteerd zal worden door Jools Holland, een bekende Britse tv-persoonlijkheid. Dit evenement zal plaatsvinden in Groningen op 15 januari 2009, de eerste avond van het EuroSonic Noorderslag festival. De show omvat live optredens van vijf van de tien winnaars: AaRON (Frankrijk), Cinema Bizarre (Duitsland), Kraak & Smaak (Nederland), Ida Corr (Denemarken) en Lykke Li (Zweden). Ook Gabriel Rios, die in 2007 een EBBA gewonnen heeft, zal optreden.

Door deze prijsuitreiking wil de Europese Commissie, in samenwerking met de European Broadcasting Union (EBU), een vorm van erkenning verlenen aan Europese artiesten en groepen die over de nationale grenzen heen succes hebben en een breder publiek bereiken. Tegelijkertijd vestigen de prijzen de aandacht op de rijkdom en verscheidenheid van de Europese muziekwereld, en de creativiteit en de innovatieve bijdrage van deze sector, en bevorderen deze.

''De bekroonde artiesten en de dynamische teams die hen ondersteunen laten zien hoeveel creativiteit en talent er in Europa te vinden is'', verklaarde Ján Figel', Europees Commissaris voor onderwijs, opleiding, cultuur en jeugdzaken. "Het potentieel van de creatieve sectoren is enorm, maar dat potentieel moet gestimuleerd worden, en dat kunnen we onder andere doen door een verband te leggen tussen creativiteit en innovatie enerzijds en zakelijk inzicht en ondernemerschap anderzijds. Deze sectoren zijn belangrijke bronnen van nieuwe werkgelegenheid en turnover.''

Vijf van de EBBA-prijswinnaars zullen live optreden in de show: AaRON (FR), Cinema Bizarre (DE), Kraak & Smaak (NL), Ida Corr (DK) and Lykke Li (SE). Videoboodschappen van de vijf andere winnaars zullen tijdens de show worden getoond.

Verder is er een speciaal gastoptreden van een EBBA-winnaar van 2007, Gabriel Rios (België).

De show zal worden gepresenteerd door de bekende tv-persoonlijkheid Jools Holland, die ook zelf optreedt met zijn Rhythm and Blues Orchestra.

De winnaars van de European Border Breakers Awards van dit jaar zijn (naam van de artiest(en) / titel van het album):
* Adele (Verenigd Koninkrijk) - "19"

* Alphabeat (Denemarken) - "Alphabeat"

* AaRON (Frankrijk) - "Artificial Animals Riding on Neverland"
* Cinema Bizarre (Duitsland) - "Final Attraction"
* The Dø (Frankrijk) - "A Mouthful"

* Kraak & Smaak (Nederland) - "Boogie Angst"
* Ida Corr (Denemarken) - "One"

* Lykke Li (Zweden) - "Youth Novels"

* The Script (Ierland) - "The Script"

* The Ting Tings (Verenigd Koninkrijk) - "We Started Nothing"

De prijsuitreiking vindt plaats op 15 januari vanaf 20.30 uur in Theater De Oosterpoort in Groningen, en zal door de Nederlandse nationale omroep (NOS) worden opgenomen en uitgezonden op zaterdag 17 januari om 20.15 uur. De show zal daarna ook in de rest van Europa te zien zijn, via het EBU-netwerk van Europese tv- en radiozenders.

De European Border Breakers Awards vestigen de aandacht op de noodzaak om de Europese markten open te stellen voor Europese creativiteit en de mobiliteit van artiesten en hun werk binnen Europa en daarbuiten. Deze prijzen eren beginnende artiesten, groepen, muziekfirma's, componisten en tekstschrijvers die erin slagen een publiek buiten hun eigen land te bereiken.