Debatcentrum Tumult Persbericht

DE TRANSNATIONALE STAD

René Boomkens in de tweede Stand van de Stad lezing in Utrecht

TUMULT organiseert in samenwerking met Public Space op 15 januari voor de tweede keer op rij de Stand van de stad ­lezing. De filosoof René Boomkens spreekt over de nieuwe stedelijke orde. Door globalisering zijn steden fysieke momenten geworden in een doorlopend proces van verknoping. Transnationaliteit is de nieuwe norm, zo stelt hij. Wat is de betekenis van deze visie voor de dagelijkse praktijk in de stad Utrecht? De lezing vindt plaats in de TUMULTzaal, Domplein 5, Utrecht. Tijd: 20.00-21.30 uur. Hoofdspreker is René Boomkens, auteur van onder meer `De nieuwe wanorde. Globalisering en het einde van de maakbare samenleving', lid van de Raad voor Cultuur en hoogleraar sociale en cultuurfilosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Stadsgeograaf Gideon Bolt beantwoordt de lezing. Moderator van de avond is Jos van Beurden, journalist. De sprekers zullen hun licht laten schijnen over vragen als: Wie kan zichzelf nog eigenaar noemen van de transnationale steden van de 21ste eeuw? Kunnen steden met een identiteit die onder druk komt te staan nog wel meedraaien in het internationale circuit van citymarketing? Of is stadspromotie juist een teken aan de wand, en worden steden als `merk' steeds meer een achterhaald idee? Een idee waarin het wonen niet meer centraal staat, en waarin gemengd wonen geen item meer is? Omdat gemengd wonen voorbij gaat aan de keuzes van groepen burgers die in de economische emancipatiemachine van de stad vasthouden aan de eigen cultuur. Misschien moeten we er aan wennen dat we in de toekomst langs elkaar heen leven? En ligt er een toekomst in het verschiet waarin wijken eilanden in een stad zijn? Waarin bedrijven zich alleen voorlopig en om economische redenen aan een stad verbinden? Dit sluit aan op het hoofdidee in de eerste Stand van de Stad-lezing: de capsulaire samenleving. Wat betekent dat voor het nu nog kleinschalige karakter van een stad als Utrecht; blijft dat regiopool of is dat een metropool in de dop? Moet Utrecht zich verbinden met de Randstad of juist een eigen unieke weg in Europa inslaan?

De Stand van de Stad lezing is een initiatief van de Public Space Foundation en debatcentrum Tumult en keert jaarlijks terug. In de Stand van de Stad lezing wordt vanuit nieuwe theoretische inzichten gekeken naar de stad Utrecht om de discussie over de ontwikkeling van de stad Utrecht te overdenken en te begrijpen. De eerste Stand van de Stad lezing werd gegeven door Lieven de Cauter op 9 februari 2008. Het verslag van zijn lezing 'Van Bolwerk tot Boulevard en terug: trajecten rond de stad' kunt vinden in het archief op www.tumultdebat.nl.

Datum: do 15 jan. Tijd: 20.0021.30 uur. Locatie: TUMULT, Domplein 4/5, Utrecht. Toegang: vrij. Aanmelden gewenst: 0302332430/www.tumultdebat.nl.
---
Voor meer informatie over het debat en/of TUMULT contact Fetsje Luimstra 030-2332430 of mail naar fetsjeluimstra@tumultdebat.nl | Zie voor meer informatie ook www.tumultdebat.nl.

---- --