Universiteit Leiden

Domper had de pest aan koepokvaccin

Meer dan achthonderd pagina's telt het proefschrift over de confrontatie tussen het vroege protestantse Réveil en de Verlichting in Nederland, waarop vader Arend (1944) en zoon Michiel (1971) Kagchelland 15 januari promoveren. Verrassend hoogtepunt is een beschrijving van de strijd tegen koepokvaccinatie.

Afbeelding: Willem Bilderdijk op drieëndertigjarige leeftijd. Illustratie uit het boek 'Van Dompers en Verlichten'.

Boegbeeld
Al voor de Franse Revolutie vindt de Verlichting in onze contreien weerklank, zij het dat hier een christelijke variant ontstaat. Boegbeeld van deze milde vorm van Verlichting is dominee én natuurkundige Johannes Martinet. Tussen 1777 en 1779 publiceert hij zijn beroemde Katechismus der Natuur, een populairwetenschappelijk naslagwerk over de natuur en de wetenschap zoals die eind 18e eeuw bekend zijn. Voor Martinet is dat een natuur waaruit voortdurend de grootsheid en slimheid van God blijkt. De dominee-fysicus vertegenwoordigt bij uitstek de Verlichting van de gemiddelde Nederlandse burger. Die burger wil begrijpen waarom de wereld in elkaar zit zoals hij in elkaar zit en tegelijkertijd in God blijven geloven.

Verbroedering

Vlak na de Franse Tijd heerst in ons land een sfeer van verbroedering en het streven naar vereniging van alle protestanten. Bij velen leeft er in die jaren een toenemende weerstand tegen de zogenoemde gereformeerde confessie. De Groningse jurist Hendrik Hoving publiceert in 1815 zijn Christendom en Hervorming tegen de strenggereformeerde belijdenisgeschriften. Dit schiet in het verkeerde keelgat van mensen als de Leidse gereformeerde predikant Nicolaas Schotsman, die als spoedig wordt bijgestaan door Willem Bilderdijk, geschiedkundige, taalkundige, dichter en advocaat. Diens leerling Isaäc da Costa publiceert in 1823 het geruchtmakende en geheel in Bilderdijkiaanse trant geschreven De Bezwaren tegen den Geest der Eeuw, een contrarevolutionair, orthodox-gereformeerd heropvoedingsprogramma voor kerk, staat en maatschappij.

Afbeelding: Titelpagina van Isaäc da Costa, Bezwaren tegen den geest der eeuw. Illustratie uit het boek 'Van Dompers en Verlichten'.

Variolavirus
Een ronduit boeiende strijd tegen de verlichte tijdgeest is die van Abraham Capadose tegen vaccinatie. De naam Capadose duidt op een niet-Nederlandse oorsprong: zowel van vaders- als moederskant stamt Abraham af van Portugese joden van aanzien. Tijdens zijn studie geneeskunde in Leiden wordt hij echter tot het Christendom bekeerd, op 20 oktober 1822 in de Pieterskerk gedoopt, en - zoals vaker met bekeerlingen het geval is - `roomser dan de paus'. Tot aan het begin van de 19e eeuw treden in Nederland elke drie tot vier jaar pokkenepidemieën op, veroorzaakt door het besmettelijke variolavirus. De pokken leiden vooral tot een grote sterfte onder kinderen: van de pokkendoden is ongeveer negentig procent jonger dan tien jaar.

Koepokken
Vanaf het begin van de 18e eeuw begint men in Engeland - en vanaf 1750 ook in ons land - pogingen te doen om mensen voor de `pokziekte' (pokken of variola) immuun te maken. Men doet dit door smetstof uit de puisten van een patiënt die aan een lichte vorm van variola lijdt in te enten. Dankzij het baanbrekende werk van de Engelse arts Edward Jenner komt er omstreeks 1800 een uit koepokken bereid vaccin op de markt dat voor de mens een voorbehoedmiddel kan vormen tegen de pokken. Capadose heeft vooral ernstige godsdienstige bezwaren tegen koepokinenting. Hij schrijft er een vlammend anti-wetenschappelijk pamflet tegen: Bestrijding der Vaccine of de Vaccine aan de Beginselen de Godsdienst, der Rede en der ware Geneeskunde getoetst.

Lukas 5:31

De door Capadose veronderstelde achteruitgang van de geneeskunde in vergelijking met vroeger tijden wordt volgens hem alleen hierdoor veroorzaakt, `dat zij God vergeten heeft en alle middelen, hoe wonderbaarlijk ook in uitwerking, gemeend heeft te mogen aannemen, zonder ze vooraf aan de beginselen der Godsdienst te toetsen.' In zijn prachtig proza voelt hij zich gesterkt door Lukas 5:31. Dat Nieuwtestamentische vers luidt: `Ende Jesus antwoordende seyde tot haar, Die gesont zyn en hebben die Medicynmeester niet van nooden, maar die sieck zyn.' Vaccinatie is in andere woorden in strijd met de beginselen van de geneeskunde, want die is bedoeld voor zieken en niet voor gezonden.

Afbeelding: Abraham Capadose. Illustratie uit het boek 'Van Dompers en Verlichten'.

Bespottelijke trotschheid
Capadose is er van overtuigd dat de vaccinatie de vatbaarheid voor het variolavirus niet kan vernietigen. Een ziekte is voor hem immers altijd het gevolg van een tweetal oorzaken: de inwendige oorzaak of de vatbaarheid en de uitwendige, opwekkende of gelegenheidsoorzaak. En de vatbaarheid voor de pokken kan dáárom niet door de vaccinatie worden vernietigd, omdat - en nu verbindt Capadose zijn geneeskundige kritiek op de koepokinenting met een theologisch bezwaar - zij haar oorsprong heeft in de zondeval. Ieder mens wordt daarom met de vatbaarheid voor de ziekte geboren. Er is echter een grote variatie aan graden van vatbaarheid en gelegenheidsoorzaken die mede bepalen of iemand al dan niet de ziekte krijgt. Uit vaccinatie spreekt volgens Capadose een grote ondankbaarheid van de mens, die niet tevreden is met het door God geschonken vermogen om ziekten te genezen; hij wil meer, hij wil ziekten ook kunnen voorkomen. Het brengt Capadose tot de uitroep: `Beklagenswaardige maar tevens bespottelijke trotschheid! Wat verhoovaardigt zich niet stof ende assche! De Almachtige Vader noemt zich zelven den Geneesheer, de nietige aardworm wil meer wezen!'

Gepruttel van creationisten
De angst voor gentherapie, de weerstand bij sommige diepgelovigen uit de Bible Belt tegen vaccinatie en het niet aflatend gepruttel van creationisten tonen aan dat de strijd tussen dompers en verlichten nog lang niet gestreden is. Twee jaar geleden verscheen bijvoorbeeld The Atlas of Creation, een islamitisch boek dat de evolutietheorie verwerpt omdat deze in strijd is met de koran. In heel West-Europa werden ongevraagd tienduizenden exemplaren van het boek opgestuurd naar scholen. Een jaar daarvoor ontstond ophef over de stroming Intelligent Design, die vanuit orthodox-christelijke hoek de evolutieleer aanviel. En vanuit Urk startten een aantal christelijke organisaties en individuele personen zeer onlangs een initiatief om de brochure Evolutie of schepping - Wat geloof jij? op ruim zes miljoen adressen huis aan huis te verspreiden.

Superproefschrift
Dit alles maakt Van Dompers en Verlichten uit zowel wetenschapshistorisch als cultuurhistorisch oogpunt een belangwekkend boek dat een bredere schare lezers verdient dan de paar superspecialisten. Het superproefschrift laat zien dat de wetenschap evolueert maar dat de ideeënwereld van velen al eeuwen niet verder komt dan de eerste boeken van Bijbel of Koran. Dan is het goed de gedachten en beweegredenen van de `dompers' tot in detail te kennen. Vader en zoon Kagchelland verdienen een compliment voor hun nauwgezette verslaglegging van die gedachten.

Arend Kagchelland
Michiel Kagchelland
Van Dompers en Verlichten - Een onderzoek naar de confrontatie tussen het vroege protestantse Réveil en de Verlichting in Nederland (1815-1826)

Promotores
Prof.dr. W. Verboom
Prof.dr. E.G.E. van der Wall

Donderdag 15 januari 2009

Prof.dr. Jos van den Broek is docent wetenschapscommunicatie aan de Faculteit der Wiskunde & Natuurwetenschappen, en vanuit het Van Walree fonds bijzonder hoogleraar (bio)medische wetenschapscommunicatie aan de Faculteit der Geneeskunde.

(13 januari 2009/Jos van den Broek)

13/1/2009