Gemeente Achtkarspelen

GEMEENTE ACHTKARSPELEN

OPENBARE BESLUITENLIJST VERGADERING BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DD. 14 januari 2009

Puntnr.
Omschrijving
Beslissing

1.
Adviesnota ROR inz. tijdelijke verhuur van grond t.b.v. kinderdagverblijf te Harkema.

Te besluiten om akkoord te gaan met de huurovereenkomst t.b.v. de tijdelijke verhuur van grond aan de Fûgelkamp te Harkema.


2.
Adviesnota RPB inz. verbouwing panden aan de Lauwersweg 7 te Surhuisterveen (voormalig distributiecentrum Vos Logistics) t.b.v. de vestiging van detailhandel in volumineuze goederen, bouwmarkten, meubelen en woninginrichtingsartikelen.

Het college besluit vrijstelling en daarmee bouwvergunning 1 fase te verlenen voor de vestiging van detailhandel in volumineuze goederen, bouwmarkten en meubelen en woninginrichtingsartikelen in de panden aan de Lauwersweg 7 te Surhuisterveen.
3.
Adviesnota RPB inz. verzoek Architectenbureau N Bulthuis te Buitenpost (namens W.J. Kuipers te Surhuizum) om de schuren op het perceel Miedwei 40 te Surhuizum te mogen afbreken en daarvoor in de plaats een nieuwe schuur van plm. 225 m2 te mogen bouwen.

B&W zijn in principe bereid om de Raad te zijner tijd een voorstel te doen om via een art. 3.10 Wro-procedure (projectbesluit) medewerking te verlenen aan de bouw van een schuur van 225 m2 op het perceel Miedwei 40 te Surhuizum, mits de bestaande bijgebouwen op het perceel worden afgebroken.
4.
Adviesnota RPB inz. plan van aanpak Buitengebied Achtkarspelen van BügelHajema Adviseurs b.v. (vervolg).

B&W. stellen vast, dat er geen sprake is van een nieuwe opdracht voor het opstellen van een nieuw bestemmingsplan Buitengebied en de aanbestedingsregels dus niet van toepassing zijn. Omdat de opstelling van een Structuurvisie Buitengebied niet los kan worden gezien van het op te stellen bestemmingsplan Buitengebied, besluiten zij de aanbestedingsregels hierop niet van toepassing te verklaren. BügelHajema Adviseurs zal zowel het bestemmingsplan als de structuurvisie voor het buitengebied opstellen.
5.
Adviesnota RPB inz. vaststelling Partiële herziening bestemmingsplan Twijzelerheide It Heideloantsje 16a.

Het college heeft besloten de raad voor te stellen de Partiële herziening bestemmingsplan Twijzelerheide It Heideloantsje 16a vast te stellen. Daarnaast stelt het college de raad voor om geen exploitatieplan vast te stellen.
6.
Adviesnota RTV inz. raadsvraag WD-fractie over het uittreden uit de gemeenschappelijke regeling Hûs en Hiem. De raadsvraag van de VVD-fractie over het uittreden uit de gemeenschappelijke regeling Hûs en Hiem middels de notitie beantwoorden.
7.
Adviesnota RTV inz. zienswijze artikel 3.6 WRO.

Het college stemt in met het beantwoorden van de zienswijze van familie Hoekstra tegen het bouwplan van G. van der Veer te Boelenslaan conform conceptbrief.


8.
Adviesnota RTV inz. benoeming leden welstandscommissie en monumentencommissie Hûs en Hiem.

Op grond van artikel 9.3 van de Bouwverordening danwel de Monumentenwet is opgenomen dat de gemeenteraad zich expliciet moet uitspreken over de benoeming, herbenoeming of ontslag van de leden van de welstandsommissie (i.c Hûs en Hiem). Middels voorleggen van een voorstel aan de raad en het besluit t.a.v. de benoeming Monumenten-commissie wordt hierin voorzien.
9.
Adviesnota WIZS inz. taakstelling nieuwkomers.

Gemeente gaat de mogelijkheden onderzoeken of met de komst van een groep uitgenodigde vluchtelingen de taakstelling huisvesting nieuwkomers kan worden ingelopen.
10.
Adviesnota SLBEL inz. verzoek adhesiebetuiging realisatie MOD-jj in Dokkum van gemeente Dongeradeel. Gemeente Achtkarspelen ondersteunt het initiatief van de gemeente Dongeradeel om de Provincie te verzoeken een MOD-jj in Dokkum te realiseren.
11.
Adviesnota DPAR inz. bruikleenovereenkomst gebrandschilderd gedenkraam.

Het door Roermondse evacués in 1946 geschonken gebrandschilderd gedenkraam een plaats geven in het winkelpand van Boek- en kantoorboekhandel IJlstra te Buitenpost en daarvoor een bruikleenovereenkomst aangaan. Het college stelt prijs op een inventarisatie van de cultuurhistorisch bezittingen van de gemeente.
12.
Adviesnota RPB inz. verzoek Pietersma & Spoelstra adviseurs te Drachten (namens de heer N. van der Boon en mevrouw G. van der Veen te Twijzelerheide) om op een perceel grond aan het Kûkhernsterpaed te Twijzelerheide een woning te mogen bouwen. B. en W. zijn niet bereid medewerking te verlenen aan de bouw van een woning naast het perceel Kûkhernsterpaed 1 te Twijzelerheide vanwege ruimtelijke bezwaren.
13.
Adviesnota RPB inz. verzoek Stoeterij Hippocrene te Surhuizum (aanvraag bouwvergunning) om op een perceel weiland naast de stoeterij op het perceel Pusterwei 10 te Surhuizum een 2e bedrijfswoning te mogen bouwen.

B. en W. zijn in principe bereid om de Raad een voorstel te doen voor het verlenen van planologische medewerking aan de realisering van een 2e bedrijfswoning bij de stoeterij op het perceel Pusterwei 10 te Surhuizum en vragen initiatiefnemers of zij aan de door hen gestelde voorwaarden willen voldoen.
14.
Adviesnota RTV inz. bouwen in overeenstemming met de vergunning.

De vragen van de JP van den Bent Stichting ten aanzien van brandveiligheid worden beantwoord conform conceptbrief. Het college heeft tevens besloten om aan bouwwerken met een verhoogd risico ten aanzien van brand en ontvluchting, met een doormelding naar de alarmcentrale van de brandweer, aanvullende voorwaarden aan de brandmeldinstallatie te stellen.
15.
Adviesnota WIZS inz. verordening langdurigheids-toeslag.


1. De gemeenteraad, conform het bij adviesnota gevoegde conceptraadsvoorstel, bij adviesnota gaande Verordening Langdurigheidstoeslag te laten vaststellen.
2. In het kader van dat voorstel onder een "laag inkomen" een inkomen tot 100% van het sociaal minimum te verstaan.
3. In het kader van dat voorstel onder "Langdurig" en periode van 3 jaar te verstaan.
4. In het kader van dat voorstel de hoogte van de langdurigheidstoeslag te bepalen op de huidige bedragen.
5. Studenten en personen die na een voltooid re-integratietraject zeer kansrijk op de arbeidsmarkt zijn uit te sluiten van het recht op een langdurigheidstoeslag.
6. Het besluit van de gemeenteraad door middel van plaatsing op de infopagina en de website algemeen bekend te maken. 16.
Adviesnota BVFB over de uitgangspunten begroting 2010. De raad voor te stellen de uitgangspunten van de begroting 2010 vast te stellen.