GroenLinks

Dalai Lama wordt op verzoek van GroenLinks door Kamercommissie ontvangen

15 januari 2009

Een al langer gekoesterde wens van GroenLinks gaat in vervulling. Afgelopen april lukte het nog niet, maar vandaag stemde de vaste Kamercommissie van Buitenlandse Zaken in met het voorstel van GroenLinks om de Dalai Lama met alle egards te ontvangen.

De Dalai Lama komt in juni naar Nederland op uitnodiging van de Stichting Bezoek Dalai Lama. Deze stichting bestaat uit Tibetaans boeddhistische verenigingen in Nederland, de International Campaign for Tibet Europe en de Tibet Support Groep Nederland. Op 4 juni geeft de Dalai Lama een lezing over het Boeddhisme, gevolgd door een publieke lezing met de titel "de kracht van vriendelijkheid in turbulente tijden" in Amsterdam. Daarnaast zal de Dalai Lama tijdens zijn bezoek de Nacht van Tibet openen.

Datum en tijdstip voor de ontvangst door de Vaste Kamercommissie Buitenlandse Zaken zijn nog niet vastgesteld, geprobeerd wordt om dit op 4 juni te laten plaatsvinden. Helaas kan de Dalai Lama niet in de plenaire zaal van de Tweede Kamer spreken. Daar biedt het reglement van Orde van de Tweede Kamer nog geen mogelijkheid voor. GroenLinks zou graag zien dat dit in de nabije toekomst verandert en een gewone Kamermeerderheid bijzondere buitenlandse sprekers kan uitnodigen om in de plenaire zaal van de Kamer het parlement toe te spreken.

Mariko Peters