Technische Universiteit Delft

Breaking news in the USA: 'Drugs in our drinking water'

Waterwereld laat zich uitdagen tijdens jaarcongres

Hergebruik van (afval)water, geneesmiddelen in het drinkwater, sanitatie centraal of decentraal, klimaatverandering en natuurbeheer, allemaal uitdagingen voor het drinkwater- en afvalwateronderzoek de komende tijd. Tijdens de Vakantiecursus 2009, op vrijdag 16 januari in Delft, komen deze uitdagingen aan bod.

De Vakantiecursus is hét jaarlijkse congres in de Nederlandse waterwereld en wordt georganiseerd door de sectie Gezondheidstechniek van de Faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen samen met VEWIN, KVWN, RIVM, KWR, NVA, RIONED, RIZA and STOWA. De komende Vakantiecursus staat in het teken van de nieuwe uitdagingen in de watercyclus.

Drinkwater
In de parallelsessies Drinkwater wordt ingegaan op de uitdaging om geneesmiddelen uit het drinkwater te houden. In de USA werd dit in het afgelopen jaar voorpaginanieuws door het rapport van Associated Press, waarin aangetoond werd dat tientallen geneesmiddelen gemeten waren in het drinkwater van vele Amerikaanse steden. Dit werd 'breaking news' op de grote Amerikaanse tv-zenders en leidde tot hoorzittingen in het Amerikaanse Congres. Dr. Shane Snyder van de Southern Nevada Water Authority heeft als deskundige getuigd voor het Congres en zal ons informeren over de uitkomsten daarvan. Over de situatie in Nederland zal ir. Karin Teunissen van Duinwaterbedrijf Zuid-Holland laten zien dat de Nederlandse duinen (met een beetje hulp) een natuurlijke barrière voor geneesmiddelen kunnen vormen.

Afvalwater
Professor Jules van Lier zal de parallelsessie Afvalwater openen. De kersverse hoogleraar Environmental/Wastewater Engineering bij de TU Delft en Unesco-IHE zal aangeven dat niet alleen het uit het milieu houden van genees- en bestrijdingmiddelen belangrijk is, maar ook de millenniumdoelstellingen. Het hergebruik van water en andere grondstoffen in het afvalwater is niet alleen een uitdaging voor de industrie, maar ook een kans voor de moderne sanitatie. Bij de nieuwe sanitatie zal de vraag of dit centraal of decentraal moet plaatsvinden een grote rol spelen, in relatie tot de gezondheidsaspecten.