Universiteit van Tilburg

Universiteit van Tilburg 9 januari 2009

'Christendom biedt nog steeds perspectief aan zoekende mens'

Promotie theologe over ervaringen geloofsleerlingen

Heeft het christendom vandaag de dag nog wat te bieden aan de spiritueel zoekende mens? De theologe Annemiek de Jong-van Campen beantwoordt deze vraag met een volmondig 'ja' op grond van haar promotieonderzoek. Ze bestudeerde zes 'ervaringsverhalen' van zogenaamde geloofsleerlingen of inwijdelingen, die bijvoorbeeld aan een georganiseerde pelgrimstocht hebben deelgenomen of op volwassen leeftijd tot de rooms-katholieke kerk zijn toegetreden. De verhalen laten zien hoe hun geloof zich ontwikkelt en verdiept. De Jong-van Campen promoveert op 16 januari aan de Faculteit Katholieke Theologie van de UvT.

De ervaringsverhalen die Annemiek de Jong-van Campen analyseerde maken allereerst zichtbaar hoe het spirituele inwijdingsproces verloopt bij mensen die Gods aanwezigheid, liefde, vreugde, barmhartigheid en troost beginnen te ervaren bij concrete gebeurtenissen in hun leven zoals geboorte, dood, ziekte en genezing, verlangen, vervulling en gemis. Hun inwijding in de goddelijke geheimen omvat volgens de promovenda alle aspecten van hun mens-zijn. Waar het denken en ervaren, doen en laten en de wijze waarop mensen in relatie treden met anderen vaak verward is, onzuiver en op zichzelf gericht, schept inwijding in het christelijk geloof een ruimte waardoor God werkzaam kan zijn door de nieuwe gelovigen heen. Het vormt ze om van mensen die genoeg hebben aan zichzelf tot mensen die zich verbinden met anderen. Binnen de relatie met God worden zij omgevormd tot de mens die zij volgens het christelijke geloof in oorsprong en belofte zijn: kind van God en zuster of broeder van medemensen.

De ervaringsverhalen geven daarnaast zicht op de wijze waarop de geloofsgemeenschap in het algemeen en de begeleider van de nieuwe gelovige in het bijzonder het christelijk geloof aan de geloofsleerlingen overbrengt. Een goede begeleiding van een inwijdeling heeft betrekking op de mens in zijn geheel, met als gevolg dat zowel de inwijdeling als de geloofsgemeenschap meer tot leven komen, aldus De Jong-van Campen.

Tenslotte blijkt uit de ervaringsverhalen dat er in inwijdingsprocessen meer mensen betrokken zijn dan de traditioneel onderscheiden inwijdeling, inwijder en God. Dit roept volgens de promovenda op tot een grotere waardering van de rol die mensen uit een geloofsgemeenschap kunnen spelen in een inwijdingsproces van spiritueel zoekende mensen en (nieuwe) gelovigen.

De Jong-van Campen ontwikkelde op grond van haar onderzoek een nieuw concept van mystagogie, dat letterlijk 'inwijding in de geheimen' betekent. De zes ervaringsverhalen geven volgens haar een helder beeld van hoe mystagogie zich in de hedendaagse praktijk voordoet. Daarnaast zouden ze leiden tot het inzicht dat wie ingewijd raakt in 'het geheim dat God' is, meer mens wordt èn meer bijdraagt aan de vorming van een menswaardige gemeenschap.

Annemiek de Jong-van Campen (1972) studeerde theologie aan de Katholieke Theologische Universiteit te Utrecht met als specialisatie godsdienstpsychologie, praktische theologie en spiritualiteit (Titus Brandsma Instituut te Nijmegen). Zij promoveerde op het onderzoek naar mystagogie in werking aan de Faculteit Katholieke Theologie van de Universiteit van Tilburg. Het onderzoek werd mede mogelijk gemaakt door verschillende religieuze orden en congregaties, de voormalige Katholieke Theologische Universiteit te Utrecht en de Stichting Porticus te Amsterdam. De Jong-van Campen is geestelijk gevormd binnen de ignatiaanse spiritualiteit.