Pleidooi voor plaatsing schuilstallen

12/01/2009 11:31

Ned. Ver. tot Bescherming van Dieren

Uitnodiging, niet publiceren voor 16 januari a.s.

Den Haag, 12 januari 2008 - Er moeten meer mogelijkheden komen om zogenaamde "schuilstallen" voor kleinvee en paarden te plaatsen in buitengebieden. Dat vinden De Dierenbescherming , De Nederlandse Belangenvereniging van Hobbydierhouders en het Landelijk Kennisnetwerk Levende Have. Gemeenten geven vaak geen toestemming voor degelijke stallen met als gevolg dat containers en krakkemikkige bouwwerkjes het landschap ontsieren en dieren geen adequate huisvesting hebben.

Namens de drie organisaties biedt directeur Frank Dales van de Dierenbescherming daarom de brochure ''Schuilstallen in het buitengebied'' op 16 januari aan wethouder ruimtelijke ordening Piet de Bruijn van de gemeente Wijchen aan. Dit gebeurt in een schuilstal achter het Kasteel Hernen. De gemeente Wijchen heeft onlangs het voortouw genomen met een beleidsnotitie Schuilstallen

De brochure geeft een handreiking aan burgers en overheid. Onder het motto ''Goed voorbeeld doet goed volgen'' pleiten de organisaties voor een verruiming van de mogelijkheden. De brochure is gemaakt nadat kleinschalige houders meermalen te kennen hebben gegeven dat ze een schuilstal in de wei willen plaatsen, maar dat ze daarvoor geen toestemming krijgen van hun gemeente. Gemeenten vrezen een verrommeling van het landschap. De brochure laat zien dat deze vrees een averechts effect heeft.

Nederland telt ruim honderdduizend burgers die op bescheiden schaal dieren houden in het buitengebied: schapen, geiten, paarden, ezels, varkens en alpaca's.. De brochure roept gemeenten, provincies en burgers op met elkaar te kijken hoe dierenwelzijn en verfraaiing van het landschap het beste met elkaar verenigd kunnen worden.

(einde bericht)





http://www.dierenbescherming.nl