FNV KIEM/BV POP manifesteert zich op Noorderslag

14/01/2009 11:50

FNV KIEM

Als artiest krijg je, of je wilt of niet, te maken met de juridische kant van het vak. FNV KIEM/BV POP is tijdens het Noorderslag seminar van 15 tot en met 17 januari in Groningen aanwezig om de juridische trends in de popindustrie en de toekomst van het auteursrecht over de bühne te brengen. Met als hoogtepunten de presentatie van de uitkomsten van een onderzoek naar de inkomenspositie van popmusici en de uitreiking van de popprijs op zaterdagavond door Hans Kosterman.

HOE EIGENTIJDS IS HET AUTEURSRECHT?

De parlementaire werkgroep Arda Gerkens discussieert over de vraag of het auteursrecht in zijn huidige vorm nog wel van deze tijd is. Deze werkgroep werd in het leven geroepen naar aanleiding van het besluit de thuiskopieregeling nog een jaar te handhaven en daarmee de heffing van nul euro op harddiskrecorders, mp3-spelers en geheugenkaarten te bevriezen.

Datum: vrijdag 16 januari van 13:30 tot 14:30 uur

Voorzitter: Hans Kosterman (FNV KIEM/ Buma) in gesprek met Arda Gerkens (Tweede Kamer-lid SP), Leah Postma (Consumentenbond), Cyril van der Net (Solv), Erwin Angad Gaur (Ntb) en Christiaan Alberdingk Thijm (Solv).

DE GEKOOIDE KUNSTENAAR

Het exclusieve recht van de auteur heeft een schaduwzijde die maakt dat kunstenaars niet altijd kunnen maken wat ze voelen. Sample-artiest Jeroen Hofs (Eboman) trekt zich daar niets van aan. Zijn werk wordt omarmd door musea waar het establishment hem bewondert, terwijl hij strikt genomen niet meer is dan een gewoonte crimineel.

Datum: zaterdag 17 januari van 14:00 tot 15:00 uur

Voorzitter Hans Kosterman (FNV KIEM/ Buma) in gesprek met Hans Aarsman (DDS), Erwin Angad Gaur (Ntb), Aernoud Bourdrez (Use Intellectual Property B.V.), Jeroen Hofs (Eboman).

360, EEN UPDATE

De laatste jaren wordt de 360-deal ofwel het Full Rights Contract meer en meer door de maatschappijen en producenten gebruikt. Volgens deze contracten deelt de investeerder mee in alle inkomsten die de artiest genereert. Er zijn vele verschijningsvormen, zodat een standaardcontract uitgesloten lijkt. BV Pop/FNV KIEM belicht de positie van de artiest.

Datum: vrijdag 16 januari van 15:00 tot 16:00 uur

Moderators: Guus Bleijerveld (BVPOP) en Michiel Steenhuis (Advocatenkantoor Steenhuis / BVPOP)

Discussiepanel: Arjo Klingens (Lalala Management), Hennie van Kuijeren (Managementadviseur/docent MEM InHolland), Ferry Roseboom (Excelsior Recordings).





http://www.noorderslag.nl