Herinneringsmedaille voor trainers Afghaanse Leger

Vijfenvijftig militairen van de Koninklijke Landmacht en Marine (Korps Mariniers) ontvangen vrijdag 16 januari op het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek in Arnhem de herinneringsmedailles voor vredesoperaties. Deze militairen zijn eind vorig jaar in Uruzgan ingezet als lid van een Operational Mentor and Liaison Team (OMLT). Commandant der Landstrijdkrachten luitenant-generaal Rob Bertholee reikt de medailles uit.

De OMLT's vormen een essentieel onderdeel bij de opbouw van het Afghaanse leger. Een OMLT traint en begeleidt een eenheid van de Afghan National Army in Uruzgan, zodat die op termijn zelfstandig veiligheidsoperaties kan uitvoeren en de taken van de Nederlandse Battlegroup volledig kan overnemen. Om deze training en begeleiding goed te kunnen doen, leven en opereren de leden van de OMLT samen met de Afghaanse collega's.

Met de medaille en de ceremonie wil Defensie haar waardering uitspreken voor de inzet van deze militairen onder vaak bijzondere omstandigheden. De uitreiking vindt plaats in het bijzijn van familie en relaties en wordt opgeluisterd met militaire muziek. Naast de herinneringsmedaille ontvangt iedere militair een broche in de vorm van een roos, waarmee symbolisch de waardering voor hun thuisfront kan worden uitgesproken. Alle kinderen van de uitgezonden militairen krijgen bovendien een kindermedaillon.

Noot aan redacties (