Gemeente Beek


Expositie Autoportret in gemeentehuis Beek

Op vrijdag 16 januari om 20.00 uur a.s. zal wethouder voor cultuur Thijs van Es het nieuwe expositiejaar in het gemeentehuis van Beek het 24e inmiddels inluiden met de opening van de expositie Autoportret. Deze expositie is samengesteld door gastcurator Marco Juriën uit Maastricht (beeldend kunstenaar, docent aan de Academie Beeldende Kunsten Maastricht). In een spectaculaire buizenconstructie die in de hal staat opgesteld wordt werk getoond van de deelnemende kunstenaars


* Etiënne van Berlo

* Raph Beumers

* Ine Geraedts

* Tanja Ritterbex

* Marlieke Meyer

* Francois Salden

* Erik Habets

* Jack Reubsaet

Autoportret Autoportret

Door de eeuwen heen is het zelfportret een thema geweest voor de kunstenaar om zijn technisch en beeldend kunnen te tonen. Uiteraard speelt het regelmatig maken van een zelfportret een rol in de weergave van het zelf ouder worden en de hiermee gepaard gaande beeldende opvatting.

In de zelfportretten van Vincent van Gogh valt door het kleurgebruik en de wijze van schilderen af te lezen in welke gemoedstoestand de schilder zich bevond. Hij legde er zijn diepste zieleroerselen in vast.

Sinds de 20e eeuw is het zelfportret vaak niet meer letterlijk aanwezig in het oeuvre van een kunstenaar, doch aan zijn werk valt wel duidelijk af te lezen wie hij is en wat hij denkt.

In de expositie Autoportret zijn werken te zien die gemaakt zijn door kunstenaars die een dermate sterke persoonlijkheid hebben dat het werk dat ze maken direct terugslaat op hun eigen persoon en hun opvattingen. Hun beeldwereld laat zien hoe ze in het leven staan. Hun werk is bepaald geen pose, het slaat terug op hun diepste angsten, fascinaties en belevingen.

Wanneer je als toeschouwer meer werk kent van deze individuele kunstenaars dan merk je op dat ieder zijn eigen stylistische keuzes maakt, soms lijkt dat op een écriture automatique (André Breton), maar dat is zeker niet het geval. De kunstenaars staan met beide benen op de grond en maken bewuste keuzes voor hun beeldtaal passend bij hun individuele opvattingen en zo is ieder werk een autoportret.

Het bindmiddel van deze tentoonstelling wordt gevormd door de individuele beeldende uitspraken die sterk zijn in hun verscheidenheid.

De expositie loopt van 16 januari t/m 13 februari, en is te zien:
* tijdens kantooruren op ma. t.m vrij. van 9.00 12.30 uur,
* op woensdagmiddag van 14.00 19.00 uur

* en op zon. 23 januari van 14.00 17.00 uur.

Te downloaden:

* Affiche_Autoportret.pdf (295.69 KB)