Startsein voor gezonde lucht op de Pieter Wijtenschool in Waalwijk

15/01/2009 10:08

Astmafonds

Astma Fonds adopteert ongezonde school

Waalwijk, 16 januari 2009 - Het Astma Fonds gaat, samen met de GGD Hart voor Brabant en de provincie Noord Brabant, een school adopteren: basisschool Pieter Wijten in Waalwijk.

Op 16 januari geven zij samen met de gemeente en het schoolbestuur het startsein. Op dit moment krijgen de kinderen op deze school les in ongezonde klaslokalen. Zij ademen ongezonde lucht in en kunnen daardoor last krijgen van hun gezondheid. Vooral kinderen met astma. Dankzij de adoptie en de daarop volgende verbouwing komt daar verandering in.

'Acht op de tien kinderen in Nederland zit in een ongezonde klas. Dat moet veranderen. Deze school moet een voorbeeld zijn voor scholen in heel Nederland', aldus Michael Rutgers, directeur van het Astma Fonds.

Als de lucht die je inademt niet schoon is, heeft dit gevolgen voor je gezondheid. Je kunt er bijvoorbeeld hoofdpijn van krijgen of problemen met de ademhaling. Ook de leerprestaties gaan achteruit. Schone lucht is belangrijk voor alle kinderen en leerkrachten, vooral voor kinderen met astma. De GGD heeft in opdracht van de provincie Noord Brabant de luchtkwaliteit op 33 basisscholen gemeten en ontdekte dat deze op de Pieter Wijtenschool in Waalwijk extreem slecht is. Er is een te hoog CO2 gehalte in de school. Daarom zorgt het Astma Fonds er samen met GGD en provincie voor dat de lucht op school gezond wordt. Dat kan door goed te ventileren, goed schoon te maken en met een goede inrichting die makkelijk schoon te houden is. Basisschool Pieter Wijten wordt flink verbouwd om aan deze eisen te kunnen voldoen. Het schoolbestuur en de gemeente Waalwijk stellen hiervoor huisvestingsmiddelen beschikbaar.

Voorbeeldschool

De Pieter Wijtenschool is niet de enige school in Nederland met ongezonde lucht. Uit onderzoek blijkt dat acht van de tien kinderen in Nederland in een vervuilde klas zitten! De Pieter Wijtenschool is een voorbeeld voor andere scholen. Samen met het schoolbestuur en de gemeente wil het Astma Fonds, GGD en provincie Noord-Brabant aan andere scholen laten zien hoe je de lucht op school weer fris en gezond kunt maken door een school duurzaam en energiezuinig te renoveren.

Programma 16 januari

Van 14.00 tot 15.00 uur bezoekt burgemeester Kleijngeld van Waalwijk de school, samen met directeur Michael Rutgers van het Astma Fonds, gedeputeerde Onno Hoes van de provincie Noord Brabant, directeur Paul van der Velpen van de GGD Hart voor Brabant en Jac Leijtens van het schoolbestuur Leerrijk! Zij geven op ludieke wijze het startsein voor gezonde klassen op basisschool Pieter Wijten. Kinderen van groep 5 t/m 8 spelen een belangrijke rol. Zij hebben meegedaan aan een tekenwedstrijd over het thema 'gezonde lucht op school' en de prijsuitreiking vindt plaats op deze dag. Ook laten de kinderen buiten ballonnen op.

Feiten en cijfers

Astma is de grootste ongeneeslijke kinderziekte in Nederland. Er zijn in ons land 115.000 kinderen met astma. De impact van astma is groot. Het Astma Fonds strijdt tegen longziekten zoals astma en COPD en is geheel afhankelijk van giften van particulieren en bedrijven. In 2009 bestaat het Astma Fonds 50 jaar. Er is in de afgelopen jaren al veel bereikt, maar we zijn er nog niet. Astma en COPD zijn nog steeds niet te genezen.





http://www.astmafonds.nl