Rachida Lamrabet wint BNG Nieuwe Literatuur Prijs 2008

16/01/2009 09:58

Sebes & Van Gelderen

Rachida Lamrabet wint BNG Nieuwe Literatuur Prijs 2008 naar aanleiding van verhalenbundel 'Een kind van God' (Meulenhoff/Manteau)

Dit maakte de juryvoorzitter James van Lidth de Jeude bekend op donderdag 15 januari in het Theater van 't Woord in de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Rachida Lamrabet is de winnaar van EURO 15.000,- en een sculptuur, gemaakt door Theo van Eldik. Opvallend is dat net als vorig jaar deze prijs gaat naar een auteur van korte verhalen. De oogst van afgelopen jaar was aanzienlijk minder dan het jaar ervoor, waardoor de jury ertoe besloot maar vier auteurs te nomineren. Overige genomineerden waren Rodaan Al Galidi (Dorstige rivier, Meulenhoff/Manteau) - die een eervolle vermelding voor zijn werk kreeg- , Gustaaf Peek (Dover, Contact) en Vrouwkje Tuinman (Buurvrouw, Nijgh & Van Ditmar). Voorafgaand aan de uitreiking interviewde Hanneke Groenteman de jonge schrijvers.

Over de BNG Nieuwe Literatuur Prijs:

De BNG Nieuwe Literatuur Prijs 2008 is een oeuvreprijs ter waarde van EURO 15.000,-, bedoeld voor Nederlandstalige auteurs van 40 jaar of jonger die 2 of meer literaire prozawerken op hun naam hebben staan en die nog niet doorgebroken zijn; die geen grote literaire prijs hebben gewonnen en van wie tussen 1 januari en 31 december 2008 een nieuw boek is verschenen. De prijs werd in 2005 gewonnen door Esther Gerritsen, in 2006 door de Vlaamse auteur Yves Petry en in 2007 door Sanneke van Hassel. Het Cultuurfonds van de Bank Nederlandse Gemeenten is de sponsor. De jury, onder voorzitterschap van James van Lidth de Jeude, bestond dit jaar uit vier jonge recensenten, te weten Eva Berghmans (De Standaard), Edith Koenders (de Volkskrant), Maarten Moll (Het Parool) en Fleur Speet (Het Financieele Dagblad).

Over de winnaar:

Rachida Lamrabet (1970) is een Vlaamse schrijfster van Marokkaanse origine. Lamrabet is naast auteur ook juriste voor het Centrum voor Gelijkheid van Kansen. In 2006 won ze de Kif Kif literatuurprijs "Kleur de kunst!" met het verhaal Mercedes 207. Het werd opgenomen in Kif Kif. Nieuwe stemmen uit vlaanderen, een bundel verhalen van Nederlandse, Vlaamse, autochtone en allochtone jonge schrijvers. In 2007 debuteerde Lamrabet met Vrouwland, een verhaal over jonge mensen die dromen van een beter leven. Vrouwland won in 2008 de Debuutprijs van Boek.be m.m.v. de Provincie Antwerpen.

Haar boeken verschijnen bij uitgeverij Meulenhoff / Manteau (tel. +32 3 28 57 20.)

Uit het juryrapport:

"Soms heeft talent een zetje nodig om zich te manifesteren. De juriste Rachida Lamrabet won enkele jaren geleden de Kleur de Kunst-verhalenwedstrijd en herontdekte zo bij zichzelf de liefde voor het geschreven woord. Gelukkig maar, want met haar debuutroman Vrouwland schoot ze vorig jaar meteen raak. Het boek getuigt van durf, visie én vormbeheersing. Zoals het hoort bij goede literatuur zaait het boek ook verwarring, want haar multiculturele personages passen niet in een sjabloon. Lamrabet schrijft niet over clichés maar over individuen, en hoe die worstelen met het leven, de liefde, het geloof.

Met veel bravoure gaat ze in de verhalenbundel Een kind van God, die amper een jaar na haar romandebuut verscheen, een stap verder op de ingeslagen weg. In mooi uitgebalanceerde, zorgvuldige verwoorde verhalen schetst ze personages van diverse origine. Van de bange blanke man over een bijdehante werkloze Marokkaan tot een verslaafde Turkse moeder: allemaal zoeken ze een plek in hun eigen leven. Met veel empathie, verbeeldingskracht en hier en daar een vleug magie volgt Lamrabet hen op hun tocht. In subtiele kruisverwijzingen laat ze de paden van haar personages bovendien kruisen, zodat Een kind van God aanvoelt als een rit door de hedendaagse grootstad."





http://www.BoekEenSchrijver.nl