Ministerie van Defensie

Landmacht

Grote militaire operatie in Uruzgan

16 januari 2009, 10.00 uur

Militair konvooi trekt vanaf de White Compound het operatiegebied in. Eenheden van de Nederlandse Task Force Uruzgan (TFU) voeren momenteel samen met Afghaanse en Australische militairen een grote operatie uit in de Baluchivallei in Uruzgan. Doel hiervan is om in het gebied een permanente aanwezigheid van ISAF en de Afghaanse overheid te creëren en de veiligheid te verbeteren. De operatie, waaraan in totaal zo´n achthonderd militairen deelnemen, heeft de naam Tura Ghar (Sabelberg) en staat onder leiding van kolonel Kees Matthijssen, commandant van de TFU.

Het noordoostelijke deel van de Baluchivallei is een omgeving waar ISAF en de Afghaanse overheid tot op heden weinig invloed hadden. Bij eerdere operaties waren de zuidelijke ingang van de vallei en het gebied rondom Chora al onder controle gebracht. De streek waar Tura Ghar nu plaatsvindt, bleef echter een bron van vijandelijke activiteiten. Zo deed het merendeel van de IED-incidenten zich hier voor. Onlangs sneuvelden er sergeant Mark Weijdt en de Australische soldaat Greg Sher. Ook incidenten elders in het district Chora leken vanuit dit gebied geïnitieerd.

Mortierinzet vanaf centrale post in het operatiegebied.

Weerstand Meerdere pelotons zijn vanaf zaterdag 10 januari het gebied binnengetrokken. Cougar-transporthelikopters van de Nederlandse Air Task Force ondersteunden de operatie met logistieke taken en commandovoering. ISAF-jachtvliegtuigen en Nederlandse Apache-gevechtshelikopters verleenden luchtsteun. De grondeenheden zijn op beperkte weerstand gestuit. Er is enkele malen vuur uitgebracht op vijandelijke strijders, voornamelijk waarnemers.

Twee Nederlandse en een Australisch voertuig zijn op een Improvised Explosive Device (IED) gereden, waarbij schade aan het materieel ontstond, maar geen slachtoffers vielen. Een Afghaanse voetpatrouille liep op een IED, zeven militairen raakten gewond, waaronder één zwaar. Ook werden enkele IED´s opgespoord. Eén Nederlandse militair raakte lichtgewond toen hij door een hond werd gebeten. Hij kon na een korte behandeling in het hospitaal zijn werkzaamheden hervatten.

Bij doorzoekingen van verdachte quala´s zijn verscheidene wapenopslagplaatsen ontdekt. Onder het gevonden materiaal bevonden zich raketwerpers, munitie, communicatieapparatuur en middelen om IED´s te fabriceren. Voor het opsporen van explosieven werden explosievenspeurhonden ingezet. De lokale bevolking reageert over het algemeen begripvol op de militaire activiteiten en treedt ook zelf in contact met de eenheden. Het normale leven ter plekke lijkt gewoon door te gaan. Met luchtsteun wordt een strategische plaats van vijandelijk strijders aangepakt.

Verbindingsroute De vallei vormt een belangrijke verbindingsroute tussen de bevolkingscentra Tarin Kowt en Chora. Aansluitend op Tura Ghar wordt er in het gebied een patrouillebasis voor het Afghaanse leger gebouwd. Deze moet een permanente aanwezigheid van de Afghaanse overheid in de vallei garanderen en biedt mogelijkheden voor verdere ontwikkeling. Het Provinciaal Reconstructie Team heeft enkele shura´s gehouden met invloedrijke families uit het gebied, en onderzoekt mogelijkheden om in samenwerking met NGO´s projecten op gang te brengen op het gebied van infrastructuur, onderwijs en gezondheidszorg. Ook Gouverneur Hamdam is nauw betrokken. Hij overlegt regelmatig met de TFU en met de leiders in het gebied.

Militair deelt snoepjes uit aan kinderen in de Baluchivallei.

Inlichtingenoperatie vooraf Tura Ghar werd voorafgegaan door de inlichtingenoperatie Salakar. In deze operatie, die rond de jaarwisseling speelde, zijn inlichtingen vergaard om de situatie ter plaatse in kaart te brengen en optimaal voorbereid te zijn voor Tura Ghar. Tijdens Salakar kwamen Nederlandse eenheden meerdere keren onder vuur te liggen van 107mm raketten en klein kaliber wapens. Met de eigen mortieren namen ze aan vijandelijke zijde spotters onder vuur en leverden ze ondersteuningsvuur aan Afghaanse en Australische eenheden, die in het noorden van de Baluchivallei een operatie uitvoerden.