Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

Els Goulmy bij tien beste vrouwelijke wetenschappers

Publicatiedatum: 16 januari 2009 | NIEUWSBERICHT Aandachtsgebieden: Research

Weekblad Vrij Nederland portretteert deze week de tien beste vrouwelijke wetenschappers in Nederland. Een van hen is prof. dr. Els Goulmy hoogleraar transplantatiebiologie aan het LUMC. Goulmy won in 2002 de NWO-Spinozaprijs, ook wel de Nederlandse Nobelprijs genoemd. NWO roemde haar toen om haar `baanbrekende werk bij het ontrafelen van de betekenis van transplantatieantigenen'.

Goulmy begon in de jaren zeventig als analist en werkte onder meer in Zwitserland en Noorwegen. Terug in ons kikkerlandje begon ze in het lab van prof. dr. Jon van Rood, de ontdekker van de HLA-eiwitten die belangrijk zijn bij transplantaties. Zelf raakte ze ook gegrepen door dit onderwerp, waarop ze in halverwege de jaren tachtig in Parijs promoveerde. In Nederland konden analisten toen nog niet promoveren.

HLA-eiwitten

Donororganen worden meestal snel afgestoten wanneer donor en ontvanger niet dezelfde types HLA-eiwitten hebben. Maar ook al matchen donor en ontvanger wel voor deze major antigenen, dan nog gaat het vaak mis. Goulmy ontdekte hoe dit komt: er zijn nog andere moleculaire factoren die voor afstoting kunnen zorgen. "Die hebben we toen maar kleine of minor transplantatiegenen genoemd", aldus de hoogleraar transplantatiebiologie in Vrij Nederland.

Gelijke kansen

Naast haar wetenschappelijk werk zet Goulmy zich in voor gelijke kansen voor mannen en vrouwen in de wetenschap. Ze is voorzitter en mede-oprichter van de Stichting Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren.

De lijst met de tien topvrouwen in de wetenschap, onder wie ook de Leidse astronomiehoogleraar Ewine van Dishoeck, is tot stand gekomen na raadpleging van citatie-indexen, de Koninklijke Akademie van Wetenschappen (KNAW) en gesprekken met universiteitsdecanen.