Ingezonden persbericht


Scholen, leerlingen en ouders tegen verzwaring examens

VO-raad, LAKS, Ouders & Coo en FORUM bezorgd over plannen Van Bijsterveldt

Utrecht, 16 januari 2008 - De VO-raad, het LAKS, Ouders & Coo en FORUM roepen staatssecretaris Van Bijsterveldt in een gezamenlijke brief op af te zien van de verzwaring van de exameneisen in het voortgezet onderwijs. De organisaties maken zich grote zorgen over de gevolgen voor het keuzegedrag van leerlingen. Zij vrezen dat leerlingen vakken gaan vermijden, dan wel kiezen voor een lager niveau dan ze eigenlijk aankunnen. De organisaties van scholen, leerlingen, ouders en het instituut voor multiculturele ontwikkeling vragen in het bijzonder aandacht voor kwetsbare groepen leerlingen: eenzijdig getalenteerden, taalzwakkeren en zorgleerlingen.

VO-raad, LAKS, Ouders & Coo en FORUM benadrukken het unieke systeem van eindexamens in Nederland, dat bestaat uit een schoolexamen en een centraal examen. Juist de ruimte die docenten krijgen bij de invulling van het schoolexamen moet behouden blijven, zo menen ze. De organisaties vrezen dat scholen de aandacht in hun lessen gaan beperken tot de stof die getoetst wordt in het centraal examen.

De briefschrijvers vinden met de staatssecretaris dat scholen te langdurige grote verschillen tussen cijfers voor het school- en centraal examen moeten kunnen verklaren en dat er uiteindelijk ingegrepen moet kunnen worden. De VO-raad heeft een kwaliteitsstandaard geïntroduceerd die scholen moet helpen bij interne evaluatie; de staatssecretaris stelt een aantal interventies voor. VO-raad, LAKS, Ouders & Coo en FORUM vinden eveneens dat taal en rekenen topprioriteit moet zijn van scholen. Wel willen ze de effecten van maatregelen van de staatssecretaris en de scholen afwachten. Eerst moeten de effectiviteit van deze maatregelen bekeken worden, dan pas kunnen de exameneisen eventueel worden aangepast.

Staatssecretaris Van Bijsterveldt stuurde op 23 oktober 2008 een brief naar de Tweede Kamer. In deze brief kondigde zij aan dat middelbare scholieren in de toekomst hun diploma alleen nog kunnen halen met gemiddeld een voldoende voor het centraal examen. Ook mogen zij, als het aan de staatssecretaris ligt, voor het eindexamen (gemiddelde schoolexamen én centraal examen) maximaal nog maar één vijf halen voor een van de vakken Nederlands, Engels en wiskunde. De briefschrijvers richten zich in hun brief niet alleen tot de staatssecretaris; ook de woordvoerders voortgezet onderwijs van de Tweede Kamer ontvingen een afschrift. De Kamercommissie voor OCW vergadert namelijk op 22 januari met Van Bijsterveldt over haar voornemens. EINDE BERICHT

Noot voor de redactie,