Politie Groningen

Vrijdag 16 januari 2009

Provincie Groningen, 16-01-2009

Groningen: openstaande celstraffen

De politie heeft donderdagmiddag op het Eemskanaal Noordzijde in Groningen een 40-jarige automobilist aangehouden. De man zonder vaste woon- of verblijfplaats heeft een ontzegging van de rijbevoegdheid. Hij bleek bovendien nog een celstraf uit te moeten zitten van 44 dagen. De automobilist is naar het cellencomplex gebracht.

Een 33-jarige inwoonster van Groningen is donderdagnacht naar het cellencomplex gebracht. Ze had nog een celstraf uitstaan van 25 dagen. De vrouw zat als passagier in een auto die bij een verkeerscontrole op het Wielewaalplein langs de kant werd gezet. De bestuurder van de auto had nog een bekeuring openstaan. Deze bekeuring werd direct betaald.

Groningen: automobilist onder invloed

Een 35-jarige automobilist uit de gemeente De Marne is dondernacht op de Julianaweg in Groningen betrapt op het rijden onder invloed van alcohol. De politie werd geïnformeerd door een andere weggebruiker. Toen agenten de bestuurder controleerden, bleek hij bijna 1 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Ook beschikte hij niet over een geldig rijbewijs. De Hoogelandster is in het verleden eerder aangehouden voor rijden onder invloed van alcohol en zou daarom een verplichte cursus moeten volgen. Dit had hij niet gedaan.

Sinds 1 oktober 2008 is de LEMA (Lichte Educatie Maatregel Alcohol en verkeer) van kracht gegaan. Als een beginnende bestuurder wordt betrapt met een promillage tussen de 0,5 en 0,8 promille, moet de bestuurder verplicht aan de LEMA deelnemen. Dit betekent twee dagdelen deelnemen aan een cursus. De cursuskosten van 350 euro zijn voor de overtreder.

Ligt het promillage boven de 0,8 promille dan moet de beschonken bestuurder verplicht deelnemen aan de 3-daagse EMA-cursus (Educatieve Maatregel Alcohol). De cursus kost 675 euro en moet door de overtreder zelf worden betaald. Doet een alcomobilist niet mee aan de EMA-cursus dan wordt zijn rijbewijs ongeldig verklaard.

Groningen: inbraak in bedrijfspand

Onbekenden hebben donderdagnacht ingebroken in een bedrijfspand aan de Osloweg in Groningen. De daders hadden het voorzien op geld en auto-onderdelen. Een deel van de buit werd in de omgeving van het bedrijventerrein teruggevonden. Vermoedelijk werden de inbrekers gestoord tijdens hun daad. In het pand is veel schade aangericht. De politie doet onderzoek.

Hoogezand: overval op winkel

Een 55-jarige medewerkster van een winkel aan de Hoofdstraat in Hoogezand is donderdagmiddag overvallen door een nog onbekende persoon. De dader liep de zaak binnen en eiste geld. Hij bedreigde de vrouw daarbij met een wapen, waarop zij een geldbedrag afgaf. De politie onderzoekt de zaak en vraagt getuigen zich te melden. Mensen kunnen bellen met 0900-8844 (lokaal tarief) of Meld Misdaad Anoniem (0800-7000).

Muntendam: man gearresteerd voor bedreiging ex-vriendin

Een 21-jarige man uit Muntendam bedreigde donderdagmiddag in zijn woonplaats zijn ex-vriendin met een wapen. Een onenigheid over eigendom van goederen ging aan de bedreiging vooraf. De verdachte werd aangehouden, tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Hoogkerk: man valt van ladder

Een 50-jarige medewerker van een bedrijf aan het Hoendiep in Hoogkerk is donderdagmiddag door onbekende oorzaak van een ladder gevallen. De man werd op de plaats van het incident behandeld door medewerkers van het traumateam en de ambulance. Hij is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis. De politie heeft de arbeidsinspectie geïnformeerd.

Stadskanaal: vrachtwagen te zwaar

De politie heeft donderdagmiddag een 48-jarige vrachtwagenchauffeur uit Ter Apel bekeurd. Agenten zagen de man rijden op de Van Boekerenweg in Stadskanaal en hadden het vermoeden dat de vrachtauto met lading te zwaar was. Na een weging bleek dit inderdaad te kloppen. Het totale gewicht lag bijna 12 procent boven de toegestane 27-duizend kg.

Appingedam: zonder goed rijbewijs en met kapotte rem

Bij een verkeerscontrole op de Farmsumerweg in Appingedam is donderdagmorgen een 27-jarige automobilist voor twee overtredingen bekeurd. De man uit Winsum reed in zijn auto en had daarachter een aanhangwagen. Hij had niet het juiste rijbewijs om de combinatie te mogen besturen. De kar bleek technisch niet op orde te zijn. De reminrichting was gebroken, waardoor gevaarlijke situaties konden ontstaan bij een noodstop. De politie maakt proces-verbaal op.

Veendam: fietsster gewond na aanrijding

Een 79-jarige fietsster uit Veendam is donderdagmorgen gewond geraakt bij een verkeersongeval op de Buitenwoellaan in haar woonplaats. De Veendamse wilde vermoedelijk de weg oversteken toen een 65-jarige plaatsgenoot met zijn auto tegen haar fiets reed. De vrouw is met beenletsel naar een ziekenhuis gebracht. De politie heeft een registratie gemaakt.

Vlagtwedde: door gladheid tegen boom

Een 40-jarige automobilist uit Ter Apel is donderdagavond gewond geraakt bij een eenzijdig verkeersongeval in zijn woonplaats. De man reed over de Hoofdkade toen zijn auto vermoedelijk vanwege gladheid van de weg schoot. Het voertuig kwam tegen een boom tot stilstand. De bestuurder is met letsel aan het hoofd en borst naar een ziekenhuis gebracht. Daar is een bloedproef afgenomen. De politie maakt een registratie van het ongeval.