Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

Prof. dr. Falkenburg ontvangt KWO-prijs van 2 miljoen euro

Publicatiedatum: 19 januari 2009 | NIEUWSBERICHT Aandachtsgebieden: Patiënt en zorg, Research, Onderwijs en opleidingen, Werken bij

KWF

Met onderzoek naar methoden om stamceltransplantatie bij leukemie en lymfklierkanker te verbeteren heeft prof. dr. Falkenburg (Hematologie) en zijn team een KWO-prijs 2008 in de wacht gesleept.

Artsen behandelen leukemiepatiënten nu vaak met stamceltransplantaties gevolgd door donorafweercellen (T-cellen). Eerst vernietigen ze zoveel mogelijk zieke stamcellen van de patiënt, daarna dienen ze stamcellen toe van een gezonde donor. Die nestelen zich in het beenmerg van de patiënt en nemen de functie van de stamcellen van de patiënt over, zodat er weer normale bloed- en afweercellen ontstaan. Bij of na de transplantatie worden vervolgens donor T-cellen toegediend die in staat zijn de tumor te doden. De donor T-cellen kunnen echter ook schadelijk zijn, wanneer ze de normale weefsels van een patiënt als lichaamsvreemd herkennen. In dit onderzoek wordt gekeken naar de oorzaken en specificiteit van de afweerreacties van donor T-cellen op moleculair niveau om de gunstige werking te kunnen scheiden van de schadelijke reactie. Daarnaast worden strategieën ontwikkeld om in het laboratorium de effectieve donor T-cellen te isoleren en in grote aantallen te laten uitgroeien om patiënten te kunnen behandelen.

Het Koningin Wilhelmina Onderzoeksprogramma (KWO) stelt toponderzoekers in staat om multidisiplinair onderzoek te verrichten ter bevordering van de strijd tegen kanker. Het KWO is een persoongebonden subsidie van maximaal 2 miljoen euro per wetenschappelijk kankeronderzoek, voor een periode van maximaal 6 jaar. Met een waarde van 2 miljoen euro behoren de KWO-prijzen tot de grootste op het terrein van wetenschappelijk onderzoek in Nederland.

In het najaar van 2009 zal de officiële uitreiking van de KWO-prijs plaatsvinden.