Inspectie Jeugdzorg: Inspectie Jeugdzorg maakt Jaarwerkprogramma 2009 bekend

Utrecht, 16 januari 2009

Inspectie jeugdzorg maakt Jaarwerkprogramma 2009 bekend

De Inspectie jeugdzorg vervolgt in 2009 het risicogestuurd programmeren; de inspectie houdt dààr toezicht waar de risico's het grootst zijn. Deze manier van programmeren levert onderzoeken op die bijdragen aan de ontwikkeling van de sector. Eind 2007 is een traject gestart met als doel een meer risicogestuurde programmering dan voorheen. Dit heeft in 2008 geleid tot risico-indicatoren voor residentiële instellingen, instellingen voor gesloten jeugdzorg en justitiële jeugdinrichtingen. In 2008/2009 resulteert dit vervolgtraject in risico-indicatoren voor andere toezichtobjecten van de inspectie, zoals de bureaus jeugdzorg (BJZ) en de Raad voor de Kinderbescherming (RvdK). Naast de informatie uit risico-indicatoren wordt bij risicogestuurd toezicht gebruik gemaakt van oordelen en inschattingen van deskundigen, actualiteiten en informatie die voortkomt uit calamiteitenonderzoek. Bij het vastleggen en analyseren van de verschillende soorten informatie speelt het geautomatiseerde informatiesysteem van de inspectie een belangrijke rol.

De Inspectie jeugdzorg gaat in 2009 onderzoeken doen. Deze zijn onder te verdelen in drie categorieën: toezicht samen met andere (jeugd) inspecties binnen het Integraal Toezicht Jeugdzaken, toezicht naar aanleiding van calamiteiten en gepland toezicht. Een paar projecten die speciale aandacht krijgen zijn:


- Gesloten jeugdzorg: project "Entreetoets nieuwe aanbieders van gesloten jeugdzorg" en project "Toezicht alle aanbieders van gesloten jeugdzorg op basis van het Kwaliteitskader Gesloten Jeugdzorg" ; alle nieuwe instellingen voor gesloten jeugdzorg krijgen een entreetoets, waarna de inspectie kijkt of deze instellingen voorwaarden scheppen voor veilig en verantwoorde zorg. Daarnaast houdt de inspectie op basis van het kwaliteitskader bij alle aanbieders van gesloten jeugdzorg tot 2012 stapsgewijs toezicht.


- Pleegzorg: project "Veiligheid van pleegkinderen"; het onderzoek richt zich op de screening van pleeggezinnen op mogelijke veiligheidsrisico's en het toezicht op de veiligheid van pleegkinderen in een pleeggezin.


- Raad voor de Kinderbescherming: project "Kwaliteit van de beschermingstaak van de Raad voor de Kinderbescherming";


- Project "Risicomanagement bij onder toezicht gestelde kinderen"; op verzoek van de minister doet de inspectie onderzoek naar het onderdeel risicomanagement van de Deltamethode.


- Project "Interlandelijke adoptie"; in 2008 is de inspectie een toezichttraject gestart waarin zij het primaire proces van adoptie onderzoekt. Het onderzoek vindt plaats bij alle vergunninghouders interlandelijke adopties.


- Meerdere toezichtsprojecten op verzoek van de provincies en de groot stedelijke regio's

Op de site van de inspectie, www.inspectiejz.nl kunt u het volledige jaarwerkprogramma downloaden


-0-0-0-

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed