Ingezonden persbericht


Persbericht CNV Kappers (vakgroep van de CNV BedrijvenBond)

Utrecht, 16 januari 2009
------

CNV Internationaal steunt kappersproject in Colombia

Jongeren uit een achterstandswijk in de Colombiaanse hoofdstad Bogotà kunnen een beroepsopleiding voor kapper gaan volgen. CNV Internationaal steekt ruim 16.000 euro in het project, dank zij een subsidie van het Brancheplatform Kappers.

Kinderarbeid bestrijden

Het geld gaat naar een jongerencentrum in Ciudad Bolívar, een van de armste en onveiligste wijken van Bogotà. Het jongerencentrum is een inititief van de Colombiaanse vakbond CGT, bedoeld om kinderarbeid te bestrijden en jongeren een beter toekomstperspectief te geven. Via het centrum kunnen jongeren een beroepsopleiding volgen, waarna ze aan het werk kunnen als kok, bakker, schoonheidsspecialist, schoolassistent of kapper.

De kappersopleiding krijgt nu (opnieuw) financiële steun van de kappersbranche in Nederland. Willem Kruithof van CNV Kappers is er blij mee. 'Het is mooi dat we op deze manier iets concreets kunnen doen. Veel Colombianen werken in het informele circuit, zonder dat er een formele arbeidsrelatie is. Via deze kappersopleiding kunnen jongeren een echte baan krijgen. En ze zullen hun werk ook wel houden, tenslotte blijft haar altijd groeien.'

Achtergrond

Met de Colombiaanse vakbond CGT (Confederación General de Trabajadores Democràticos) onderhoudt CNV Internationaal al sinds 1995 nauwe banden. De CGT is politiek onafhankelijk en ziet zichzelf als een brede sociale beweging. Zo'n 700.000 Colombianen zijn erbij aangesloten, van straatverkopers tot grote corporaties van boeren.

Het Brancheplatform Kappers bestaat uit werkgeversorganisatie Anko en de vakbonden CNV Kappers en FNV Mooi.