Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

5. Januari

Van der Laan ontvangt handleiding duurzaam renoveren

15-01-2009

Minister Van der Laan voor WWI ontving op 15 januari de 'toolkit bestaande bouw'. Het is een gedetailleerde handleiding voor milieubesparende renovaties van woningen. De toolkit maakt renovatie mogelijk op het niveau van energielabel A, A+ en A++. Een dergelijke renovatie levert gemiddeld een energiebesparing op van 80 euro per maand/per woning op basis van de huidige energieprijzen.

De handleiding is ontwikkeld door BAM Woningbouw in nauwe samenwerking met ondermeer de uitvoeringsorganisatie SenterNovem, DHV, Bouwhulpgroep en vier woningcorporaties. Hij bestaat uit 90 renovatieconcepten met een overzicht van de baten en lasten, de knelpunten en oplossingen. Met behulp van de toolkit kunnen 1,1 miljoen verouderde woningen worden verbeterd. Van alle woningen in Nederland is 53 procent van voor 1976. Tachtig procent van de CO2-uitstoot voor de verwarming van huizen is afkomstig uit deze oude woningen.

Minister Van der Laan over de 'toolkit': 'Het is een mooi voorbeeld van de bundeling van kennis en ervaring op het terrein van woning-verbetering. (...) een handleiding én een naslagwerk tegelijk. Praktisch, toegankelijk, wetenschappelijk en bedrijfseconomisch goed onderbouwd en daarmee een stevig fundament voor plannen en projecten voor woningverbetering.'

Het instrument is een ondersteuning voor het Convenant energiebesparing Corporatiesector, dat in oktober 2008 is ondertekend door de ministers van VROM en voor WWI. Verschillende bedrijven uit de bouwsector en vier woningcorporaties werkten samen met BAM aan de ontwikkeling.

Zie ook


* Minder energie, lagere woonlasten. Persbericht over ondertekening Convenant Energiebesparing Corporatiesector (13-10-2008)