Politie Haaglanden

Persberichten 16 januari

Haaglanden, 16-01-2009

Met 100 km door Hubertustunnel
Den Haag Een 42-jarige Hagenaar reed vrijdag 16 januari om 02.40 uur met een snelheid van 100 km per uur door de Hubertustunnel. Dit is niet toegestaan en daarom hield de politie de man aan. De man bleek ook onder invloed van alcohol en blies aan het bureau 495 ugl. De man kreeg meerdere processen-verbaal. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Hennepkwekerij in de maak
Den Haag De politie hield donderdag 15 januari om 08.45 uur een 38-jarige man aan. De man was bezig met het inrichten van een hennepkwekerij in een woning aan de Apeldoornselaan. In de woning lag het benodigde materiaal gereed. De politie nam ruim dertig lampen, twee filters, hout, gips en ongeveer 60 zakken potgrond in beslag. Politie Haaglanden wijst nadrukkelijk op het gevaar van illegale kwekerijen. In veel gevallen is er sprake van illegaal stroomgebruik wat leidt tot brandgevaarlijke situaties. Heeft u vermoedens van een kwekerij bij u in de buurt dan vraagt de politie nadrukkelijk contact op te nemen via 0900-8844. Anoniem bellen met de meldlijn Meld Misdaad Anoniem kan uiteraard ook. Het nummer is 0800-7000.

Moeder en kinderen plegen winkeldiefstal
Den Haag De politie hield donderdag 15 januari om 17.45 uur een 39-jarige vrouw met haar twee dochtertjes (8 en 11 jaar) aan op verdenking van winkeldiefstal. De vrouw verliet met haar kinderen een warenhuis aan de Leyweg, toen het alarm in de winkel afging. Hierop hield de beveiliging de vrouw aan. Haar kinderen liepen met de boodschappentrolley, waarin voor een bedrag van bijna 400 euro aan gestolen goederen lagen, voor haar de winkel uit. De goederen zijn teruggegeven aan het warenhuis. De politie maakte proces-verbaal tegen haar op.

Man moet rijbewijs inleveren
Den Haag Een 24-jarige man moest donderdag 15 januari om 22.00 uur op de Ambachtsgaarde zijn rijbewijs inleveren omdat hij al voor de derde keer onder invloed van alcohol een auto bestuurde. De automobilist vestigde de aandacht op zichzelf door met piepende banden en met hoge snelheid weg te rijden op de Ambachtsgaarde. Hierop is de man staande gehouden en bij controle op alcoholgebruik liet de test een resultaat van 925 ugl zien. De man kreeg hiervoor een proces-verbaal. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Gestolen fiets na 3,5 jaar terug
Den Haag Een inwoonster van het Brabantse Boxmeer kan binnenkort haar fiets terug verwachten, die 3,5 jaar geleden werd gestolen. Een politieagent zag donderdag 15 januari een 47-jarige vrouw in de Elandstraat fietsen op een damesfiets zonder slot. De agent liet de vrouw stoppen en controleerde het framenummer. In een politiesysteem bleek de fiets als gestolen te staan geregistreerd. Daarop werd de 47-jarige vrouw aangehouden. Zij verklaarde de fiets via internet te hebben gekocht. Het kinderzitje dat achterop de fiets zat, mocht de 47-jarige houden. De politie is nu op zoek naar de rechtmatige eigenaar.

Joint in de mond, coke in de
Den Haag Het roken van een joint kwam een 25-jarige man uit Den Haag donderdag 15 januari duur te staan. De man liep omstreeks kwart voor acht s avonds door de Doubletstraat, waar het gebruik van softdrugs verboden is. De man werd aangehouden en bleek in het bezit van een grote hoeveelheid geld. Toen tevens bleek dat hij eerder was aangehouden voor drugshandel besloot de politie op grond van de Opiumwet te fouilleren. Uit de onderbroek van de man kwam vervolgens een zakje met bolletjes cocaïne en heroïne. De man werd daarop in verzekering gesteld.

Lang wachten loont
Den Haag Lang wachten is niet altijd vervelend. Politieagenten die donderdag 15 januari op de Ammunitiehaven bij een gestolen auto ruim een uur stonden te wachten op een takelwagen van de politie zagen plots een man in het voertuig stappen. De agenten spraken de man aan die het direct op een lopen zetten, maar na een korte achtervolging kon worden aangehouden. De in Rotterdam gestolen auto was ontdekt door parkeercontroleurs.

Diefstal met geweld
Den Haag De politie heeft donderdagmiddag 15 januari vijf Hagenaars in de leeftijd van 15 en 18 jaar op de Hoefkade aangehouden als verdachten van een diefstal met geweld. Een 17-jarige Hagenaar werd donderdagmiddag in de Stokroosstraat door de vijf jongens bedreigd en met geweld van zijn mobiele telefoons, een mp3-speler en geld beroofd. Na de beroving reden de daders weg in een BMW. Doordat het slachtoffer een goede omschrijving van de daders en de auto waarin ze waren weggereden doorgaf, konden de verdachten op de Hoefkade worden aangehouden. De verdachten worden vandaag voorgeleid.

Autokraker op heterdaad betrapt
Den Haag Een 40-jarige man zonder vaste woon- en of verblijfplaats is donderdagavond 15 januari op heterdaad betrapt toen hij in een auto inbrak. Politieagenten in burger surveilleerden op de fiets in het gebied van Bureau Segbroek. De agenten zagen op de De Constant Rebecquestraat een man staan die opvallend veel interesse had voor de geparkeerde autos. Zij zagen de man tegen een auto leunen en kort daarna weglopen. Toen de agenten de auto controleerden, bleek dat het rechterportierraam was ingeslagen en dat het dashboardkastje open stond. Hierop hielden ze de weggelopen man aan. Hij bleek twee mobiele telefoons bij zich te hebben. Hij bekende direct dat de telefoons door hem gestolen waren.

Bromfietser gewond bij aanrijding
Den Haag Bij een aanrijding tussen een bromfietser en een automobilist raakte een 17-jarige jongen uit Wassenaar donderdagochtend 15 januari gewond. De bromfietser reed omstreek 09.50 uur op de Bezuidenhoutseweg en wilde bij de Waalsdorperlaan oversteken. Toen zijn verkeerslicht groen werd, reed hij de kruising op. Op dat moment werd hij aangereden door een 33-jarige automobilist uit Den Haag die het rode licht negeerde. De bromfietser botste frontaal op de auto en raakte gewond. Hij is met onbekend letsel naar het Westeinde ziekenhuis vervoerd.

Heterdaad, bel 112
Leidschendam De politie hield donderdagavond 15 januari om 21.30 uur twee Hagenaars aan op verdenking van woninginbraak. Agenten kregen een melding van een getuige die het duo zag inbreken in een woning. Hij belde direct 112 en gaf een uitgebreide beschrijving van zijn waarnemingen. Politieagenten namen in de directe omgeving van het pand strategische posities in. Dat leidde er ondermeer toe dat een van de verdachten werd getraceerd op de Prins Bernhardlaan. Nadat de man zag dat de agenten hem volgden zette de man het op een lopen. Via de Horvettestraat, Marialaan, Prins Bernhardlaan rende de verdachte weer terug richting de Horvettestraat. Agenten vonden de man verderop in de struiken. Ook nu nog trachtte de man te ontkomen, helaas voor hem was dat tevergeefs. De tweede verdachte kon in de Luchtenburgstraat worden aangehouden. De politie onderzoekt de zaak en beide verdachten zijn in verzekering gesteld. De politie reageert verheugd op een toenemende bereidheid van burgers om in geval van een heterdaad situatie 112 te bellen. Bel 112, daar pak je daders mee.

Paard in de sloot
Leidschendam De hulpverlenende instanties hadden donderdag 15 januari om 17.00 uur de handen vol om een paard uit de sloot te halen. Het dier was vanaf de Meer en Geerweg het ijs op gelopen en er doorheen gezakt. Met de nodige moeite kon de brandweer het beest uit zijn benarde positie bevrijden.

Kind valt van roltrap
Leidschendam Een 4-jarig jongetje raakte donderdag 15 januari om 17.40 uur gewond bij een val vanaf de roltrap in het winkelcentrum Leidsenhage. Het jongetje viel in een onbewaakt ogenblik naar beneden. De GGD vervoerde het ventje met ernstig letsel naar het ziekenhuis.

Teveel gedronken
Wassenaar Twee automobilisten kregen donderdag 15 januari en vrijdag 16 januari een proces-verbaal wegens rijden onder invloed. Een 61-jarige Wassenaarder liep op de Rijksstraatweg tegen de lamp. Hij blies 240 ugl. Op de Buurtweg kreeg ook een 42-jarige Hagenaar ook nog een bon vanwege te hard rijden . De man blies daarnaast aan het bureau 495 ugl. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Wederom snelheidscontrole op verzoek van bewoners Wassenaar De politie controleerde donderdag 15 januari tussen 16.00 en 18.00 uur op de Van Bommellaan en de Lange Kerkdam de snelheid van het voorbij rijdende verkeer. Ter plaatse geldt een snelheidsbeperking en is de maximumsnelheid 30 km per uur. Van de 75 passerende automobilisten reden er slechts enkele te snel. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 50 km/u. De politie controleert ook de komende dagen op het naleven van de maximum snelheid.

Politie controleert fietsverlichting
Westland De politie controleerde donderdagochtend 15 januari tussen 07.00 en 08.00 uur op het Koningin Julianaplein in Den Hoorn de verlichting van fietsers. Van de 200 gecontroleerde fietsers reden er dertien onder licht. Opvallend was dat voor de tweede keer een achtjarige jongen voorbij kwam zonder licht. De politie gaat een gesprek aan met zijn ouders. Ook op de Lange Broekweg in Naaldwijk controleerde de politie de verlichting van fietsers. Van de ruim 100 passerende fietsers reden er acht zonder licht. Tot slot controleerde de politie ook in Monster de fietsverlichting. In de Havenstraat reden van de 121 er elf zonder licht. Zij kregen een bekeuring van 20 euro. Vanaf 1 november 2008 zijn ook losse fietslampjes toegestaan. Het gebruik van losse lampjes is wel aan enkele voorwaarden gebonden:
* De losse lampjes mogen bevestigd zijn op de fiets óf op het bovenlichaam van de fietser, maar niet op de armen, benen of het hoofd

* Op de borst moet wit of geel licht gedragen worden en rood licht op de rug

* De losse lampjes mogen worden bevestigd op de kleding, op een tas of iets vergelijkbaars. Zit er iemand achterop, dan mag die het achterlicht op zijn rug dragen

* Andere weggebruikers moeten de verlichting voortdurend en zonder onderbreking kunnen zien. De lampjes mogen dus niet knipperen of deels bedekt zijn

* Er worden geen eisen gesteld aan de lichtsterkte van de lampen zolang deze de andere weggebruikers niet verblinden. Meer informatie staat op de internetsite www.losselampjesmogenook.nl

Auto botste tegen bromfietser
Westland/Naaldwijk Een 43-jarige bromfietser raakte donderdag 15 januari om 15.45 uur gewond bij een aanrijding met een 50-jarige automobiliste uit Naaldwijk. Op de kruising Middelbroekweg en de Tiendweg raakten beiden elkaar waarbij de bromfietser zijn been brak. De politie onderzoekt de toedracht van het ongeval.

Mongoliërs steken make-up
Naaldwijk Twee inwoonsters uit Mongolië dachten donderdag 15 januari om 13.50 uur in het Westland hun slag te slaan. De twee vrouwen (26 en 35 jaar) namen bij een drogisterij aan de De Tuinen voor een bedrag van 1500 euro aan make-up artikelen mee zonder te betalen. De beveiliging betrapte het duo en zette direct de achtervolging in. In de Verdilaan wist hij de 50-jarige aan te houden. De 26-jarige kon in de omgeving in de kraag worden gevat. Beiden kregen een proces-verbaal en werden overgedragen aan de vreemdelingenpolitie.

Jongeren vernielen straatmeubilair
Pijnacker Twee jongeren (16 en 20 jaar) uit Pijnacker liepen donderdag 16 januari in de armen van de politie. Een getuige belde de politie nadat zij zag dat het duo vernielingen aanrichtte aan het straatmeubilair in de Emmastraat. De politie zag beide jongens lopen in de Irenestraat en hield ze aan. De politie onderzoekt de betrokkenheid van het tweetal bij de vernielingen.

Stremming na ongeval
Delft De Kruithuisweg is afgelopen nacht na een ongeval flinke tijd afgesloten. Een automobilist ramde vrijdagochtend 16 januari om 00.40 uur de vangrail in de Kruithuisweg. De ravage was hierna zo groot dat de weg tot 03.30 uur afgesloten bleef. De bestuurder kwam met de schrik vrij. Zijn auto raakte total loss.

Auto en voetganger botsen
Delft Een 61-jarige voetganger en een 39-jarige automobilist botsten donderdag 15 januari om 19.25 uur op de Nieuwe Plantage tegen elkaar. Ter hoogte van de Vrijenbanselaan reed de automobilist tegen de voetganger op. De 61-jarige man raakte daarbij gewond.

Politie controleert fietsverlichting
Delft De politie controleerde donderdagochtend 15 januari tussen 07.00 en 08.00 uur op de Abtswoudeseweg, Kruithuispad en de Spoorsingel de verlichting van fietsers. Van de gecontroleerde fietsers reden er 24 zonder licht. Zij kregen een bekeuring van 20 euro. Vanaf 1 november 2008 zijn ook losse fietslampjes toegestaan. Het gebruik van losse lampjes is wel aan enkele voorwaarden gebonden:
* De losse lampjes mogen bevestigd zijn op de fiets óf op het bovenlichaam van de fietser, maar niet op de armen, benen of het hoofd

* Op de borst moet wit of geel licht gedragen worden en rood licht op de rug

* De losse lampjes mogen worden bevestigd op de kleding, op een tas of iets vergelijkbaars. Zit er iemand achterop, dan mag die het achterlicht op zijn rug dragen

* Andere weggebruikers moeten de verlichting voortdurend en zonder onderbreking kunnen zien. De lampjes mogen dus niet knipperen of deels bedekt zijn

* Er worden geen eisen gesteld aan de lichtsterkte van de lampen zolang deze de andere weggebruikers niet verblinden. Meer informatie staat op de internetsite www.losselampjesmogenook.nl

Auto en fietser botsen
Zoetermeer Een 17-jarige fietser en een 53-jarige automobilist botsten donderdag 15 januari om 20.45 uur op de Vaartdreef tegen elkaar. Ter hoogte van de Violervaart verleende de automobilist geen voorrang aan de fietser die waarschijnlijk zonder licht reed. De fietser raakte daarbij gewond.

Op gestolen fiets
Zoetermeer Politieagenten zagen donderdagavond 15 januari om 20.00 uur een 21-jarige Hagenaar fietsen. Aangezien de man zich enigszins verdacht gedroeg, besloten zij hem aan een controle te onderwerpen. Dat was niet voor niets. De man reed op een gestolen fiets. De agenten hielden de 21-jarige man aan. De politie maakte tegen de man proces-verbaal op. De fiets namen zij in beslag.