Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

5. Januari

NEN-normen in Bouwbesluit ter discussie

16-01-2009

De Rechtbank Den Haag heeft zich op 31 december 2008 uitgesproken over de status van NEN-normen in het Bouwbesluit 2003 en de Regeling Bouwbesluit 2003 (zie http://www.rechtspraak.nl, kenmerk LJN: BG8465). De precieze gevolgen van het vonnis worden in interdepartementaal verband bestudeerd. Inmiddels is besloten in hoger beroep te gaan.

De Rechtbank stelt in het vonnis dat de NEN-normen een algemeen verbindend karakter krijgen doordat het Bouwbesluit 2003 er naar verwijst. Dit betekent volgens de Rechtbank dat deze NEN-normen moeten worden bekendgemaakt in het Staatsblad en de Staatscourant. Omdat dat niet is gebeurd, stelt de Rechtbank dat de bepalingen van het Bouwbesluit 2003 en de Regeling Bouwbesluit 2003 voor zover daarin naar NEN-normen wordt verwezen, niet verbindend zijn.

Volgens het ministerie van VROM/WWI betekent dit niet dat de bouwregelgeving buiten werking wordt gesteld. Het Bouwbesluit 2003 en de Regeling Bouwbesluit 2003 stellen functionele eisen aan bouwwerken waaraan per beoordelingsaspect moet worden voldaan. Deze functionele eisen (aan bijvoorbeeld bouwconstructie en brandveiligheid) zijn op geen enkele wijze door het vonnis aangetast.

Nu hoger beroep wordt ingesteld, wordt het vonnis niet definitief maar moet worden gewacht op de uitspraak in hoger beroep.