Openbaar Ministerie


* >Twee jaar cel voor vervalsen 50 euro biljetten

Twee jaar cel voor vervalsen biljetten van 50 euro

15 januari 2009 - Arrondissementsparket Den Haag

De officier van justitie in Den Haag heeft vandaag een gevangenisstraf van twee jaar geëist tegen een 23-jarige man voor het vervalsen van tienduizenden euro's. Naast de gevangenisstraf diende de officier ook een ontnemingsvordering in.

Het Openbaar Ministerie verdenkt de man ervan dat hij meer dan 800 valse biljetten van 50 euro heeft gemaakt. Het geld, ruim 24.000 euro dat hij hiermee heeft verdiend, moet hij als het aan justitie ligt terugbetalen.

Europol startte in augustus 2008 een onderzoek nadat er binnen een half jaar grote hoeveelheden valse biljetten van 50 euro waren aangetroffen in heel Europa, maar met name in Nederland. In totaal ontdekte Europol tussen december 2007 en juni 2008 811 valse biljetten. Al deze briefjes van 50 euro hadden technische overeenkomsten. Zo kwam in alle 811 gevallen de printmethode, de kwaliteit, het papiersoort en de serienummers overeen.

Uit het onderzoek bleek eveneens dat alle biljetten op dezelfde printer waren afgedrukt. De rechercheurs wisten de eigenaar te achterhalen. De man werd op 8 oktober aangehouden samen met zijn 35-jarige ex-vriendin. Hij bleek geen vaste woon- of verblijfplaats te hebben, maar hij logeerde wel regelmatig bij zijn ex-vriendin in Den Haag. Tijdens huiszoekingen in twee woningen die de vrouw huurt, troffen de rechercheurs de betreffende printer en andere benodigdheden voor het vervalsen van geld aan.

De vrouwelijke verdachte ontkende iedere betrokkenheid bij het vervalsen van het geld. Het OM heeft de zaak tegen haar geseponeerd vanwege gebrek aan bewijs.

De rechtbank doet over 2 weken uitspraak.