Gemeente Alphen aan den Rijn

onder senioren naar behoefte woonservicezone

Onderzoek onder senioren naar behoefte woonservicezone

Eind januari 2009 start in Alphen aan den Rijn een onderzoek onder inwoners van 55 jaar en ouder om na te gaan welk pakket van wonen, zorg en welzijn zij nodig hebben om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen. Wethouder Hub van Wersch (Volkshuisvesting) verwacht eind maart 2009 de resultaten van het onderzoek. Ook Alphen aan den Rijn vergrijst. De uitkomst van dit onderzoek stelt ons in staat om het aanbod op het gebied van wonen, welzijn en zorg nog beter af te stemmen op de behoefte van de inwoners.

Op dit moment wordt de eerste woonservicezone in Nieuwe Sloot gerealiseerd. Dit onderzoek moet aantonen waar behoefte is aan meer woonservicezones in Alphen aan den Rijn en hoe deze eruit moet(en) komen te zien. De gemeente streeft er zoveel mogelijk naar dat alle Alphenaren naar tevredenheid in de eigen wijk kunnen blijven wonen. Mensen met een (toekomstige) zorgvraag stellen aanvullende eisen aan de woning en woonomgeving. Er moeten bijvoorbeeld voldoende geschikte woningen zijn en de voorzieningen in de buurt moeten bereikbaar en toegankelijk zijn. Ook is het belangrijk dat er zorg geleverd kan worden, indien dit gewenst is. Samen met aanbieders op het gebied van wonen, welzijn en zorg probeert de gemeente de Alphense wijken geschikt te maken én te houden voor het toenemend aantal mensen met een zorgvraag.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Rigo Research en Advies B.V. uit Amsterdam. Het bestaat onder andere uit een enquête onder 1000 senioren. Bij het opstellen van de vragen is het Overlegorgaan Samenwerkende Ouderenbonden (OSO) betrokken. Vrijwilligers van OSO gaan de ingevulde enquêteformulieren bij de respondenten ophalen. Daarnaast worden er interviews afgenomen met aanbieders van wonen-, welzijns- en zorgdiensten.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn