Gemeente Valkenswaard

werkzaamheden vernieuwing rioolgemaal

Start werkzaamheden vernieuwing rioolgemaal

In de eerste week van februari 2009 starten de werkzaamheden voor de vernieuwing van het rioolgemaal van Waterschap De Dommel aan de Schafterdijk in Borkel en Schaft. Dit rioolgemaal heeft op dit moment een te geringe capaciteit en verkeert in een slechte technische en bouwkundige staat en wordt daarom vernieuwd.

De werkzaamheden starten de eerste week van februari en lopen tot en met eind februari 2009. Het werk bestaat uit: tijdelijke pompinstallaties plaatsen, de ondergrondse put renoveren en het plaatsen van nieuwe pompen en bedieningsgebouw.

Geen onderwaterpompen meer
In de nieuwe situatie worden geen onderwaterpompen meer gebruikt, maar komen de pompen bovengronds in een nieuw te plaatsen bedieningsgebouw. De bestaande put wordt gerenoveerd. Er hoeft nu voor de gewenste "droge pompopstelling" geen nieuw rioolgemaal gebouwd te worden, wat een behoorlijke kostenbesparing oplevert. Alle direct omwonenden hebben eind januari 2008 een persoonlijke brief ontvangen.

Het waterschap zorgt voor schoon, voldoende en veilig water. Het betreffende gemaal verpompt rioolwater van de omwonenden in Borkel en Schaft naar de rioolwaterzuivering in Eindhoven. Daar wordt het water gezuiverd en schoon terug gegeven aan de natuur.