PvdA Rotterdam


Geen privatisering energiebedrijven

Vr 16 Jan 2009 - Richard Moti
Geen privatisering energiebedrijven

Onderstaande open brief over de privatisering van energiebedrijven stuurde PvdA-raadslid Richard Moti aan PvdA-Tweedekamerlid Diederik Samsom.

Beste Diederik,

Energie wordt een steeds belangrijker onderwerp. Het recente conflict tussen Rusland en Oekraïne heeft nogmaals aangetoond hoe kwetsbaar Europa is in haar energievoorzieningen. Gelukkig heeft Nederland vooralsnog weinig last van dit conflict. Maar dat ook in Nederland energie hoog op de agenda staat, energiebedrijven steeds belangrijker worden is wel extra duidelijk geworden na het financieel bod van RWE om Essent over te nemen.

Ook in Rotterdam, als grootaandeelhouder van Eneco, speelt de discussie over een eventuele privatisering. De Rotterdamse gemeenteraadsfractie van de PvdA heeft zich daarom in de afgelopen maanden uitvoerig laten bijpraten om alle aspecten te kunnen afwegen. Alle maatschappelijke belangen die zijn gemoeid met energie hebben we met deskundigen besproken, zowel van binnen onze partij als daar buiten.

Onze conclusie is dat wij graag via onze aandelen invloed willen blijven uitoefenen op het beleid van Eneco. Ons zeer ambitieuze klimaat- en milieuprogramma, waarbij we o.a. inzetten op duurzame energieproductie, is niet gebaat bij private aandeelhouders bij Eneco. Ook maken wij ons ernstige zorgen over de tariefontwikkelingen van elektriciteit en gas bij private aandeelhouders. De vrije markt in de energiesector is zogenaamd al enkele jaren een feit, maar burgers en bedrijven hebben daar tot nog toe weinig van gemerkt.

Sterker nog, de tarieven zijn alleen maar gestegen. In plaats van een vrije markt is er eerder sprake van een oligopolie, waar vier grote partijen de markt domineren en dicteren. Mochten deze vier partijen in handen komen van private partijen dan zullen de burgers en bedrijven de drang naar winstmaximalisatie ongetwijfeld merken in grotere tariefstijgingen.

De recente uitlatingen van kamerleden, waaronder ook die van jou, zijn echter bij ons verkeerd gevallen. Je collegas van het CDA en VVD maakten het t bontst. Ze riepen in koor dat het aan lokale overheden niet is toe te vertrouwen dat er zorgvuldig wordt omgesprongen met het geld wat de verkoop van de aandelen oplevert. Wij zien dit als een enorme minachting, niet alleen voor de raads- en statenleden van het CDA en VVD, maar voor alle lokale volksvertegenwoordigers. Wij zijn namelijk even goed in staat als kamerleden om hier verstandig mee om te gaan, en de juiste afwegingen te maken.

Dat kan inderdaad zijn dat er een zwembad wordt gebouwd, zodat kinderen niet al te lang op de wachtlijsten voor zwemlessen hoeven te staan. Dat kan inderdaad zijn dat er een extra of goedkoper openbaar vervoer wordt aangeboden, zodat de mobiliteit van onze burgers verbetert en er een serieus alternatief voor de auto komt. En dat kan ook zijn dat de gemeentelijke belastingen worden verlaagd, zodat de koopkracht in je stad wordt versterkt. Dit soort afwegingen kunnen zeer zorgvuldig worden gemaakt door Gemeenteraden en Provinciale Staten. Ik hoop dat jij dit punt ook met ons deelt.

Jouw oproep om de PvdA op lokaal niveau op te roepen om tegen de verkoop van aandelen in energiebedrijven te stemmen, hebben we in Rotterdam in elk niet nodig. Wij hebben onze afweging gemaakt, en zijn tot de conclusie gekomen dat het niet in het belang is voor Rotterdammers en Rotterdamse bedrijven dat ons energiebedrijf wordt geprivatiseerd.

Maar we willen wel een oproep doen aan jou. Als je echt vindt dat energiebedrijven in publieke handen dienen te blijven, verwachten we ook actie van jou. Als kamerlid, en woordvoerder namens de PvdA, kun je je verantwoordelijkheid nemen, en zorgen dat de wet wordt aangepast en de liberalisering wordt stil/stopgezet. Want anders hink je op twee benen. En dat is vals spelen.

Met partijgenootschappelijke groet,

Richard Moti
PvdA-gemeenteraadslid in Rotterdam