Politiebond ACP

16 januari 2009

Nader onderzoek naar nachtarbeid en borstkanker nodig

Door: Francis van Duren

In de pers zijn recent berichten verschenen dat in Denemarken vrouwen met borstkanker, die langdurig nachtarbeid hebben verricht, recht hebben op een schadevergoeding. Denemarken merkt sinds het najaar van 2007 borstkanker aan als mogelijke beroepsziekte bij het langdurig doen van nachtdiensten.
De ACP vraagt de minister in het landelijk overleg naar verder onderzoek naar de relatie tussen nachtdienst en borstkanker.

De ACP vraagt de minister in het landelijk overleg naar verder onderzoek naar de relatie tussen nachtdienst en borstkanker.

In Nederland heeft in 2002 het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten aandacht gevraagd voor de mogelijke relatie tussen nachtwerk en borstkanker bij vrouwen. Dit was voor de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aanleiding om de Gezondheidsraad te vragen naar zijn wetenschappelijk oordeel.

Verband
Op basis van de beoordeling van onderzoeksgegevens concludeert een commissie van de Gezondheidsraad in 2006 dat een verband is gevonden tussen het langdurig verrichten van nachtarbeid en het vaker optreden van borstkanker bij vrouwen. Op grond van de beschikbare gegevens kan niet worden geconcludeerd dat het om een oorzakelijk verband gaat. De Gezondheidsraad bepleit dan ook nader onderzoek.

Amerikaanse verpleegsters
De Deense autoriteiten baseren zich voor hun beleid, volgens een bericht van 8 januari 2009 op de website BorstkankerTrefpunt.nl, op een onderzoek onder Amerikaanse verpleegsters. Bij hen is een verband gevonden tussen nachtdiensten en borstkanker. Nederlandse deskundigen, zo blijkt uit datzelfde bericht, vinden het op zijn minst veel te voorbarig om te stellen dat nachtdiensten kunnen bijdragen aan het ontstaan van borstkanker.

Sector politie
Omdat het werken in nachtdienst niet specifiek voor de sector politie is, maar ook in sectoren als de zorg of in de horeca voorkomt, zal de ACP samen met het CNV nagaan in welke mate deze aanbeveling van de Gezondheidsraad is opgevolgd. Ook zullen wij de Minister in het landelijke overleg (CGOP) vragen of zij bereid is een nader onderzoek op te starten. De ACP is het met de Gezondheidsraad eens dat nader onderzoek noodzakelijk is om meer duidelijkheid te verkrijgen over het verband tussen nachtarbeid en borstkanker. Het onderwerp vraagt in ieder geval om een serieuze aanpak gezien de mogelijke risico's.

Registratie en vragen
De ACP zal leden die vragen hebben zo goed mogelijk proberen te helpen. Leden die frequent nachtdiensten hebben gedraaid en borstkanker hebben wordt geadviseerd zich te laten registreren door CNV Rechtshulp (via CNV Info: 030-7511001). Dat is namelijk van belang voor het geval er in de toekomst mogelijkheden ontstaan om (materiële en immateriële) schade te claimen (daarbij zeggen we niet dat het definitief mogelijk is, dat is afhankelijk van het nadere onderzoek). Het spreekt vanzelf dat de ACP de ontwikkelingen op dit gebied zal blijven volgen. Zodra er meer informatie is zullen wij daarover communiceren via onze website, www.acp.nl

---