Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen verheugd over toetreding Irak Chemisch Wapensverdrag

16 jan 2009 | Nederland verwelkomt de toetreding van Irak tot het Chemische Wapensverdrag. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen in reactie op de bekendmaking dat Irak het verdrag heeft geratificeerd. Irak is daarmee de 186e lidstaat die toetreedt tot het Chemische Wapensverdrag.

Verhagen (Buitenlandse Zaken) is blij met het Iraakse besluit. 'De toetreding tot dit belangrijke verdrag is een positieve stap op weg naar een veiligere wereld. Ik hoop dat de ondertekening door Irak bijdraagt aan de verwerking van de geweldadige geschiedenis tijdens het bloedige bewind van Saddam Hussein', aldus Verhagen.

Tijdens de oorlog met Iran, die tussen 1980 en 1988 plaatsvond, gebruikte het Iraakse leger onder andere mosterdgas en sarin tegen Iraanse militairen en tegen Koerden in het grensgebied. Daarbij kwamen meer dan 100.000 mensen om.

Verhagen roept staten die het verdrag nog niet hebben ondertekend, zoals Angola, Egypte, Noord-Korea, Somalië en Syrië, op het voorbeeld van Irak te volgen.

Het Chemische Wapensverdrag trad in 1997 in werking. Het verdrag verbiedt het gebruik en het produceren van chemische wapens. De Organisatie voor het Verbod van Chemische Wapens (OPCW) controleert of alle nog bestaande voorraden chemische wapens worden vernietigd. Deze organisatie is gevestigd in Den Haag.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl