Gemeente Castricum

Persbericht d.d. 15-01-2009 Vereniging Vrienden van de Bakkerij en het tijdelijk gebruik van het pand Puikman 3 ("Fatels")

De Vereniging Vrienden van de Bakkerij en het tijdelijk gebruik van een deel van het pand Puikman 3 ("Fatels")

De VVvdB heeft de gemeente gevraagd of het mogelijk was tijdelijk een deel van het gebouw Puikman te gebruiken voor hun poppodium-activiteiten. Het college heeft dit verzoek met grote welwillendheid ontvangen en alle mogelijkheden en onmogelijkheden op een rij gezet. Het college moest, na uitvoerige beraadslagingen, echter met spijt vaststellen, dat het niet kan. Het betreffende pand moet namelijk op 1 juni leeg zijn, zodat begonnen kan worden met de sloop van het gebouw en de sanering van de grond. Dit is nodig om een weg aan te leggen, waarvoor de gemeente een flinke subsidie krijgt. Die weg moet dan wel klaar zijn op een met de subsidiegever afgesproken moment. De gemeente wil geen risico lopen op vertraging.

Daar komt nog bij, dat er vergunningen nodig zijn voor het gebruik van het pand. Een poppodium trekt immers veel mensen en creëert geluidsoverlast. Ook de veiligheid van de mensen is belangrijk. De procedures die voor de diverse vergunningen gelden, kosten tijd. Zelfs als dit volgens het meest optimistische scenario verloopt, kan het pand op z'n vroegst begin mei in gebruik genomen worden. En dan moeten er nog de nodige aanpassingen voor geluid- en brandwerendheid getroffen worden. Per saldo blijft er dan nog maar een heel korte gebruiksperiode over. Met gezond verstand zegt het college dan, dat dit geen zin heeft.

Het college heeft deze conclusie gedeeld met de VVvdB. Zowel het college als de VVvdB betreuren de conclusie. De VVvdB heeft gezegd begrip te hebben voor de uitkomst.

In het gesprek is afgesproken, dat de VVvdB zich met alle inzet gaat richten op nieuwbouw aan de Dorpsstraat. Dit geldt ook voor de gemeente, die hier graag een proactieve rol in wil spelen.

Totdat die nieuwbouw er is zal de VVvdB programmeren in bestaande horeca. Ook zal de VVvdB bekijken of men gebruik kan maken van Discovery. De gemeente zal dit zo nodig ondersteunen.