Gemeente Leeuwarden

Bureau Zelfstandigen Fryslân zet extra mensen in vanwege kredietcrisis

Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf hebben het dit jaar moeilijker om het hoofd boven water te houden. Uit de financieringsmonitor MKB blijkt zelfs dat 1 op de 10 ondernemers vreest failliet te gaan. Hiernaast is het lastiger voor de ondernemer om een krediet bij de bank te krijgen en verlagen banken zelfs het bestaande kredietlimiet.

Bureau Zelfstandigen Fryslân (BZF) kan ondernemers in zo'n situatie ondersteunen. Dit bureau voert voor 18 gemeenten in Fryslân het 'Besluit bijstandverlening zelfstandigen' uit. De regeling heeft als doel levensvatbare bedrijven met hun werkgelegenheid in stand te houden door het verstrekken van een aanvullend krediet wanneer de bank niet mee wil werken. Hiermee kan voorkomen worden dat ondernemers door de huidige financiële crisis hun bedrijf moeten beëindigen of zelfs failliet gaan en in een uitkeringssituatie terecht komen.

Omdat grotere aantallen kredietaanvragen van ondernemers worden verwacht heeft het Bureau Zelfstandigen Fryslân meer menskracht ingezet om de extra aanvragen op te kunnen vangen.

Bureau Zelfstandigen Fryslân

BZF is een regionaal samenwerkingsverband van een groot aantal gemeenten in de provincie Friesland op het gebied van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz-2004) en de Wet Inkomstenvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikt gewezen zelfstandigen (Ioaz).

Zij voert de betreffende regelingen uit voor de aangesloten gemeenten. De samenwerking is in ontwikkeling en steeds meer gemeenten sluiten zich aan bij het samenwerkingsverband.