Provincie Utrecht

2 Utrechtse prijswinnaars dingen mee naar Nationale Onderwijsprijs

16-1-2009 -

De leerlingen en leerkrachten van de Christelijke Basisschool De Triangel uit Doorn zijn blij zijn met de eerste prijs van de Onderwijsprijs Utrecht in de categorie primair onderwijs. Zij wonnen de prijs met het project `Op-Maatgroep'. In de categorie voortgezet onderwijs ging de eerste prijs naar het Gerrit Rietveld College uit Utrecht voor het project `Beter bij de buurt'. Ook reikte de jury een prijs uit voor de beste projectpresentatie; die ging naar Anne van Bruggen, 6e klas van het Utrechts Stedelijk Gymnasium (USG) voor de presentatie van het project `Schoolstrijd op het USG'. De prijswinnaars werden op woensdagavond in het provinciehuis hartelijke gefeliciteerd door mevrouw Marjan Haak-Griffioen, gedeputeerde Zorg, Jeugd, Onderwijs en Bestuurlijke Organisatie.

Het winnende project `Op-Maat' pakt een belangrijk probleem aan binnen het primair onderwijs. Het reguliere onderwijs moet zoveel mogelijk kinderen binnenboord houden. Voor veel scholen is dat erg moeilijk. De Triangel heeft dit opgelost door `kinderen met een rugzakje' (bijvoorbeeld met een beperking of ernstige gedragsproblemen) in een speciale klas te zetten zonder ze te isoleren van hun klasgenootjes. Beide groepen leerlingen profiteren: de Op-Maatgroep, maar ook de andere kinderen vanwege de werkdrukverlichting van hun leerkracht. De leerlingen boeken aantoonbaar sneller resultaat.

Afbeelding: G.Rietveld

Het Gerrit Rietveld College brengt met haar project `Beter bij de buurt' de buurt en de school weer met elkaar in contact. Het gaat hier om een school met leerlingen met verschillende culturele achtergronden. Het project omvat de deelprojecten: `Oude buren, nieuwe vrienden' en `Winkeldochters Koningsklanten'. In het eerste project wordt op diverse manieren contact gemaakt met de ouderen uit het naburige verzorgingstehuis. Bij het tweede project leren leerlingen in bedrijven wat `middenstand' is en hoe overlast te veranderen in goed buurtgenootschap.
De twee Utrechtse Onderwijsprijswinnaars dingen mee naar de Nationale Onderwijsprijs op 18 maart 2009 in de Beurs van Berlage te Amsterdam. Kijk voor meer informatie op www.onderwijsprijs.nl

Meer informatie: Joyce Veul, telefoon 030 - 258 2153