Gemeente Lelystad

Tellegen-bank in Stadspark

Dhr. Jan Willem Tellegen heeft vrijdag 16 januari een herinneringsbank aan de Gemeente Lelystad geschonken. De bank heeft een plaats in het Stadspark

Park

Wethouder Willem de Jager nam de bank in ontvangst. In de plannen voor Lelystad was vanaf het begin (1965 - 1966) een locatie voor een parkje opgenomen, direct gelegen naast het Lelycentre. Dat plan van destijds is nu al tientallen jaren een prachtig, geaccidenteerd, Stadspark waar het in alle seizoenen en op alle dagen goed toeven is.

Bekende namen, betrokken bij het ontwerp van dat Stadspark, waren Hans Warnau, Jan Kalff en natuurlijk Frits Tellegen als stedenbouwkundige bij de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders.

Verbondenheid

Frits Tellegen heeft nooit afscheid kunnen nemen van zijn eerste park. Vanaf de Vliehors heeft hij decennialang een deel van het park in het oog gehouden en nu, vanuit zijn flat, het hele park. Die verbondenheid is niet vreemd. Het Stadspark is nog steeds een parel in het groene Lelystad en bewoners zijn Frits Tellegen daar dankbaar voor.

Heuvels

Een geaccidenteerd park in een vlak polderlandschap, je moet maar durven. De heuvels bestonden uit de bovenlaag van de dreven. Een bovenlaag die niet geschikt was als 'fundering' voor zwaar verkeer, maar die uitstekend bruikbaar bleek in het Stadspark. Werk met werk maken. De opzet van het Stadspark is in de decennia nauwelijks veranderd. Een groot assortiment bomen en struiken, volop inheemse flora, talloze vogelsoorten en de geuren van alle seizoenen. Dankzij de bank kan men nog beter van de schoonheid van het park genieten.
---