Provincie Groningen

Minister Bert Koenders gaat in gesprek met Groningers 16 januari 2009

Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders gaat maandag 19 januari aanstaande in het provinciehuis met Groningers in gesprek over ontwikkelingssamenwerking. Gedeputeerde Pim de Bruijne zal de minister ontvangen, samen met Alie van der Schaaf, directeur van het Centrum voor Internationale Samenwerking Groningen (COS Groningen). Daarnaast zijn er deskundigen en initiatiefnemers uit de praktijk bij het gesprek aanwezig.

De provincie Groningen vindt het belangrijk dat de inwoners van Groningen oog hebben voor mondiale problematiek, en het feit dat er fundamentele ongelijkheid bestaat tussen mensen hier en elders in de wereld. Daarom subsidieert de provincie het Centrum voor Internationale Samenwerking Groningen (COS). Het COS stimuleert burgers, gemeenten en organisaties die zich bezighouden met ontwikkelingssamenwerking.

Vragen
De bijeenkomst vindt plaats op verzoek van de minister. Vragen die aan de orde zullen komen zijn: wat zijn concrete voorbeelden van activiteiten van het COS? Waarom is de betrokkenheid van Groningse burgers bij ontwikkelingssamenwerking zo belangrijk? Welke organisatie levert welke bijdrage? Hoe kan de samenwerking zo effectief mogelijk plaatsvinden?

Vernieuwende initiatieven
Bij de bijeenkomst zullen ook verschillende verrassende en vernieuwende Groninger initiatieven op het gebied van mondiale bewustwording in de provincie worden toegelicht. Onderwerpen en projecten die o.a. aan de orde komen zijn:

* Do You Care, een non-profit organisatie die stages van hoge kwaliteit aanbiedt in ontwikkelingslanden voor MBO studenten Zorg en Welzijn.

* Zishi Nomad Consult & Design, richt zich op de productie, marketing en distributie van handgemaakte viltproducten uit Mongolië en de begeleiding van productieprocessen in Mongolië.
* Stichting Manos Amigas, houdt zich bezig met fondswerving voor het ondersteunen en uitvoeren van projecten in Colombia die de leefomstandigheden van ontheemde of anderszins kansarme families proberen te verbeteren.

* Rabobank, brengt ethische, sociale en milieuaspecten onder de aandacht om zo een standaard neer te zetten voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen in de Food & Agri sector.
* Bio Energie Noord, heeft de missie om meer bedrijvigheid op het gebied van bio-energie uit biomassa te realiseren.

16 januari 2009