Gemeente Elburg


Kort verslag van de bijeenkomst van het `Overlegplatform toerisme en recreatie' d.d. 28 november 2008 bij `De Duinzoom' in Elburg. Aanwezig: mevrouw Sneevliet (voorzitter/portefeuillehouder toerisme en recreatie), mevrouw Kleinren- sink (horeca), mevrouw De Weerd (Botterstichting), dhr. Lötters (WVE), dhr Van Twillert (agrariërs), dhr De Vries (VVV), dhr Ter Avest (recreatieondernemers), dhr Steentjes (secretaris). Afwezig met kennisgeving: dhr Schenk (A. Vogeltuinen), dhr. Gelsing (RECRON), vacature (museum Elburg).

Welkom/opening.
De voorzitter opent de vergadering en heet een ieder welkom.

Verslag van 28 augustus 2008.
Was reeds vastgesteld na de mailronde.
N.a.v.

· Zondagsrust. Afgevraagd wordt of hier nog iets over te vertellen is. De voorzitter geeft aan dat de raad voor het opstellen van de toekomstvisie met de bevolking in ge- sprek zal gaan. Ook dit onderwerp zal daar in relatie tot het toerisme wel aan de orde komen. Het is wenselijk dat het overlegplatform in het kader van de toekomstvisie wordt gehoord door de raad. De betreffende beleidsambtenaar zal dit verzoek worden voorgelegd.
· Waterbus. Is opgenomen in het uitvoeringsprogramma en besproken met IIVR.
· Actielijst. Het is wenselijk aan het verslag een actielijst te voegen.
· IIVR stopt in 2010. Elburg wil het bureau behouden en breder inzetten voor de NoordVeluwe en Flevoland.

Mededelingen.

· Verzelfstandiging RGV.
Gaat om het open houden van de openbare voorzieningen zoals de recreatieplassen en het terugleveren van het onderhoud van de recreatieve fietspaden aan de gemeente. Een ambtelijke werkgroep is bezig om de voor- en nadelen over beide onderwerpen te inventariseren t.b.v. een voorstel aan het bestuur.


· Fietsroutes.
De bestaande recreatieve fietsroutes, buiten het nieuwe fietsroutenetwerk voor de hele Veluwe, zullen t.z.t. komen te vervallen. Dat is het gevolg van de keuze voor het nieuwe systeem. Dit is ook een on- derdeel van het programma voor de imagoversterking voor de Veluwe.

Toerisme Veluwe. Ontwikkeling van één toeristische organisatiestructuur. Het bestuur van de VVV wordt over het `Business plan Toerisme Veluwe' gehoord op 3 december a.s. De VVV geeft aan dat er nog wel wat praktische bedenkingen zijn wat hun betreft, maar dat men zich kan vinden in de totale opzet. Het college van burgemeester zal vervolgens een besluit moeten nemen of men kan instemmen met het businessplan t.b.v. de vervolgactiviteiten. Ook zal de commissie Algemene Bestuurszaken zich hierover uit moeten spreken. De voorzitter wil een breed draagvlak voor de nieuwe organisatie. Op 1 januari 2010 wil men de nieuwe organisatie in werking stellen. Het collegebesluit zal t.z.t. aan het overlegplatform worden toegezonden.

Ter kennisname. Rapport Cultuurhistorische projecten. Met instemming wordt kennis genomen van het rapport. Het rapport is toegezonden aan de provincie. In het rapport is ook een hoofdstuk opgenomen voor promotie en subsidie hiervoor. Eventuele gelden zullen gerelateerd zijn aan de in het rapport genoemde projecten. Ook in deze nota is de samenwerking tussen partijen van belang.

Toeristische bewegwijzering.
Uitgangspunt voor toeristische bewegwijzering is de nota "Wie kan mij de weg in Elburg vertellen". De nota is mede tot stand gekomen door samenwerking met het overlegplatform. Plannen moeten passen binnen die nota. Uitvoering is op dit moment geen speerpunt. Bewegwijzering bij provinciale wegen (locatie Biohorma) vereist daarnaast nog goedkeuring van de provincie. Bij de introductie van de nieu- we welkomsborden is dat (naast ook Welstand) een `bottleneck' geworden,

Vervolg opzet Hanzedagen.





De voorzitter geeft aan dat zij als portefeuillehouder wil zien in hoeverre er een samenwerking tussen de Nederlandse Hanzesteden kan worden opgezet en hoe het merk `Hanzestad' kan worden vertaald in een uitvoering ook op lokaal niveau. De IJsselhanzesteden laten geen nieuwe leden toe. Verder zal de gemeente de eerstkomende drie jaar, blijven deelnemen aan de Internationale Hanzeda- gen.

Vervolg opzet promotiebeleid.
Er is een concept van uitgangspunten voor promotiebeleid overgelegd aan de leden. Met name de sa- menwerking tussen partijen is voor het college van cruciaal belang. De leden wordt gevraagd om te reageren op het voorstel en de reactie vóór 8 december via de mail kenbaar te maken aan de secreta- ris. Intern zal met de subsidiedeskundige nader overleg worden gevoerd over dit onderwerp. Met name het `handen en voeten' geven aan de door het college voorgestelde samenwerking is voor de portefeuil- lehouder van belang.

Infozuil in de vesting.
In overleg met de monumentencommissie is besloten dat de infozuil zal worden geplaatst op het plein- tje bij het museum. Via het budget imagoversterking wordt door het Veluws Bureau voor toerisme sub- sidie verstrekt.

Uitvoeringsprogramma Toerisme en Recreatie op de Noord-Veluwe. De ideeën van de leden zijn opgenomen in het conceptuitvoeringsprogramma, zoals een uitkijktoren op de `knobbel', een uitkijkpost voor watervogels bij de randmeren, een pendelboot op de Randmeren. Zaken die met elkaar verband houden worden geclusterd en zullen als één project ter uitvoering worden opgepakt. Het is de bedoeling dat voor het komende jaar de projecten `Zuiderzeestraatweg' en `Veluws Water' worden opgepakt. De overige clusters zullen t.z.t. ter uitvoering worden voorbereid. Indien El- burg ook een toeristische gemeente wil zijn, is het van belang dat vanuit de gemeenschap aan dit soort projecten medewerking wordt verleend. Op die wijze wordt op gestructureerde wijze voor de hele NoordVeluwe een toeristisch programma neergezet dat toegevoegde waarde heeft voor de hele regio. De clusters zullen worden uitgewerkt in projecten, via een projectorganisatie.

Wat verder ter tafel komt.

· Schepencaroussel.
Gaat om het wisselend aanleggen van historische schepen in de verschillende havens. Via de botter- stichting wordt gevraagd wie hier vanuit de gemeente bij betrokken is.


· Doelstelling overlegplatform.
De doelstelling van het overlegplatform is neergelegd in de Nota Toerisme en Recreatie. Inmiddels zijn bijna alle punten uit de nota uitgevoerd. Werkendeweg is het overlegplatform meer een advies- en overleginstantie geworden en een soort van `denktank'. Ideeën die opkomen bij het overlegplatform worden via de bestuurlijke en ambtelijke contacten ingebracht in andere overleggen om ergens een plaats te geven. Gemeentelijke beleidsideeën worden voorgelegd aan het platform. Als de ideeën in beleid zijn vertaald ontstaat de basis voor uitvoering, vaak met subsidie. Om die reden duurt het vaak wat langer voordat uitvoering kan worden gegeven aan de plannen, maar de uitvoering is daarmee wel meer zeker gesteld.


· De secretaris geeft aan dat in verband met verschuiving van werkzaamheden de portefeuille toerisme en recreatie per 1 januari a.s. wordt overgedragen aan een nieuwe collega, mevrouw Simone Kiewiet. De werkzaamheden zullen de komende tijd geleidelijk aan haar worden over- gedragen.

Volgende bijeenkomst.
6 februari 2009, aanvang 9.30 uur in het gemeentehuis.

Sluiting.
Niets meer aan ede orde zijnde dankt de voorzitter de aanwezigen voor hun inbreng en sluit de verga- dering.





Actielijst:

Onderwerp Actie wie Business plan Toerisme Veluwe Collegebesluit toezenden Secretaris: wordt meegezonden met con- ceptverslag Toekomstvisie gemeente Overlegplatform horen Secretaris: verzoek aan de beleidsambte- naar r.o. hierover is gedaan. Schepencaroussel. Wie heeft het in behandeling bij Secretaris: