Woonbond


16-01-2009

Kabinet breidt garantieregeling voor corporaties uit

Corporaties kunnen makkelijker aan geld komen, en banken lopen minder risico als ze corporaties geld lenen. Het kabinet gaat de garantieregeling voor woningcorporaties namelijk uitbreiden. Aldus de Volkskrant van 16 januari. De grens voor het zogeheten waarborgfonds sociale woningbouw gaat omhoog. Het kabinet beslist vandaag hoe ver de regeling precies wordt verruimd.

Met een verhoging van de borgingsgrens hoopt het kabinet de woningbouw een duwtje in de rug te geven. Corporaties worden gestimuleerd meer nieuwe woningen te bouwen, en huizen van commerciële projectontwikkelaars over te nemen. De borgingsgrens bedraagt op dit moment 200 duizend euro. Hoe hoog hij wordt, is niet duidelijk. Marktkenners rekenen op een bedrag van minimaal 250 duizend euro.

Het waarborgfonds is een soort onderlinge verzekering voor woningcorporaties. Doordat zij voor elkaar garant staan, kunnen ze tegen lagere renten geld lenen bij banken. De overheid fungeert als achtervang. De verhoging van de borgingsgrens is onderdeel van een pakket initiatieven om de economie te ondersteunen. Het kabinet beslist vandaag hoe dat pakket er uitziet.