Stadsdeel Zeeburg

De politieke avond op bezoek in IJburg

16 januari 2009
Op dinsdag 13 januari 2009 was de maandelijkse politieke avond van de stadsdeelraad voor de verandering eens op locatie. En wel op IJburg, in de tijdelijke huisvesting van de basisschool Laterna Magica. Dit keer ging het over de Laterna Magica en over IJburg. Publiek was in grote getale aanwezig.

Een bijzonder onderwijsconcept

Annette van Valkengoed, de directeur van de Laterna Magica, vertelde met enthousiasme over de aanpak van de Laterna Magica. "Ieder kind beschikt over unieke talenten. De Laterna Magica helpt om die talenten uit te bouwen. En ieder kind heeft een eigen stijl."

In de Sprekershoek

Direct daarna vertelde Robert Borghuis namens een groep ouders van kinderen op de Laterna Magica over de penibele huisvestingssituatie. De school heeft al twee tijdelijke locaties achter de rug, moet aan het eind van dit schooljaar de huidige locatie verlaten, maar kan pas op zijn vroegst augustus 2010 naar zijn eigen nieuwbouw. "Elk kind op IJburg heeft recht op passend en tijdig onderwijs in degelijke huisvesting: nu en straks. Stadsdeel, laat de leerlingen van de Laterna Magica niet in de kou staan!" Raadsleden stonden direct klaar om de wethouder onderwijshuisvesting er op aan te spreken.

Foto: sprekershoek - kraker Celebesstraat

Ook een groep bewoners (krakers en huurders) van panden aan de Celebesstraat vroegen om aandacht van het stadsdeel. Zij vertelden dat de eigenaar al lang niets meer heeft gedaan aan onderhoud. Ook het stadsdeel kreeg ongezouten kritiek te horen. "Het stadsdeel heeft ons in het voordeel van de nieuwe eigenaar geïnformeerd. We voelen ons hierdoor zeer benadeeld."

En meneer Post, bewoner van de Maria Austriastraat op IJburg, vroeg zich af waarom hij al fors voor betaald parkeren moeten betalen terwijl de straten en woningen nog lang niet af zijn. "Het is nog een zandbak." De wethouder beloofde de volgende dag bij hem op bezoek te komen en de situatie te bekijken.

Foto: sprekershoek - parkeren IJburg

Hoe bereikbaar is IJburg?

Na de sprekershoek gingen de raadsleden terug de klas in. Projectbureau IJburg gaf daar een presentatie: een historische terugblik op de 1e fase en een vooruitblik naar de toekomst, de 2e fase. Nadruk lag op de bereikbaarheid. Een onderwerp dat flink wat reacties uit het publiek opriep.