Partij van de Arbeid

'Oplossing ligt bij mensen'

16-01-2009 01:44

Het komende congres van de PvdA staat in het teken van integratie. PvdA.nl vroeg enkele leden naar hun mening over integratie. Dit keer Anique ter Welle, docente maatschappijleer op twee middelbare scholen in Amsterdam: 'De politiek kan niet veel meer doen dan pluriformiteit stimuleren. Uiteindelijk ligt de oplossing bij de mensen zelf.'

Je bewust zijn van de waarden van de ander
Voor mij is integratie je bewust zijn van de waarden van de ander, en die dan accepteren en respecteren. Tolerantie is onmisbaar bij integratie. Maar je kunt niet tolerant zijn als je niks weet van de ander. Als tolerantie niet meer is dan onverschilligheid, is het een hol begrip.

Respect is waarschijnlijk het meest uitgewoonde woord van de afgelopen jaren, maar het is wel belangrijk. Iedereen maakt deel uit van dezelfde samenleving, ongeacht het verschil van culturele achtergrond. Ik vind het belangrijk dat je iets weet van de culturen van de mensen waarmee je samen leeft.

Als docente maatschappijleer werk ik op twee scholen, een daarvan is een zwarte school. Sinds ik daar werk heb ik veel geleerd over andere culturen. Daarvoor had ik er niet zo veel mee te maken. Wel gingen mijn kinderen toentertijd al naar een gemengde school. Dat is een bewuste keuze geweest: ik wilde ze niet in een bakfiets zetten en uit onze gemengde buurt fietsen om ze naar een witte school te brengen.

Pluriformiteit nog niet vanzelfsprekend
De integratieproblematiek is lange tijd onderbelicht geweest. Het zou allemaal wel goed komen, dacht men. Nu is er een omslag te zien: kijk alleen maar naar het aantal allochtonen in de politiek, dat worden er steeds meer. Toch gaan er ook nog dingen mis. Bijvoorbeeld de schooladviezen voor allochtone kinderen. Velen van hen krijgen een verkeerd advies. Dan denkt zon docent dit kind verdient ook een kans, of dit kind beheerst de taal niet goed dus dan zal de rest ook wel niets zijn. Deze kinderen stranden halverwege de middelbare school of krijgen les onder hun niveau. Dat is zonde.

Veel dingen zijn niet vanzelfsprekend. Zo is het voor veel mensen heel normaal om naar een Turkse winkel te gaan voor boodschappen, maar de Turkse buurman aanspreken doet men niet. Natuurlijk hoeven het niet altijd autochtonen te zijn die contact initiëren. Integratie moet van twee kanten komen.

De vanzelfsprekendheid voor het leggen van contact komt niet vanzelf, dat heeft tijd nodig. Het helpt als witte middelbare scholen actief werven op zwarte basisscholen. Leerlingen mogen zelf hun middelbare school kiezen. Er wordt dan vaak gekeken naar het leuke aan een school, het onderwijsaanbod, maar ook of het een witte of zwarte school is. Ik vind het jammer dat dat zon belangrijk indicator is; een pluriforme samenleving wordt zo geen vanzelfsprekendheid.

Integreren moeten de mensen zelf doen
De politiek kan niet veel meer doen dan pluriformiteit stimuleren. Uiteindelijk ligt de oplossing bij de mensen zelf. De Partij van de Arbeid moet ouders die hun kinderen naar een gemengde school sturen steunen. En ik verwacht van de partij dat zij de mensen stimuleert bij het maken van contact. Bijvoorbeeld door de weg voor multiculturele projecten voor scholieren vrij te maken.

Over de resolutie
Met de resolutie erkennen we dat er problemen zijn. En dat is belangrijk: je kop in het zand steken is de slechte koers die je kunt varen.

Maar de partij hinkt op twee gedachtes: Steeds meer allochtonen stemmen op de PvdA, tegelijkertijd ontvangt de partij ook stemmen van autochtone Nederlanders. Met de resolutie geeft de partij een positief signaal af naar de autochtone arbeiders achterban van oudsher. Prima, maar de PvdA mag zich wat mij betreft ook voor andere mensen uitspreken. Bijvoorbeeld met dat geneuzel over een dubbele nationaliteit.