Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


16 jan 2009

Nieuwe projecten buurtbemiddeling gestart

In de gemeenten Oude IJsselstreek, Hengelo, Leudal en de Doetinchemse wijk De Huet zijn deze week nieuwe projecten buurtbemiddeling van start gegaan. Buurtbemiddeling is een aanpak die beoogt om conflicterende buren (weer) met elkaar in gesprek te laten komen en het onderlinge contact te herstellen.

Oude IJsselstreek is op 15 januari officieel van start gegaan met het ondertekenen van een convenant door de vier betrokken organisaties: wooncorporatie Wonion, Regiopolitie Noord- en Oost Gelderland, Fidessa Welzijn en de gemeente Oude IJsselstreek. Het bemiddelingsproces wordt begeleid vanuit welzijnsinstelling Fidessa die een projectcoördinator heeft aangesteld.

Sinds woensdag zijn zeven buurtbemiddelaars actief in Hengelo en ook in Leudal kan vanaf deze week gratis gebruik worden gemaakt van buurtbemiddelaars.

Buurtbemiddelaars waren in Doetinchem al langer actief, maar het is nu voor het eerst dat buurtbemiddelaars in een specifieke wijk worden ingezet. De overlast in de Doetinchemse wijk De Huet was zo groot dat de gemeente Doetinchem besloot om iets aan het probleem te doen. Samen met opbouwwerk van IJsselkring en het Graafschap College zijn tien vrijwilligers uit de buurt getraind in het omgaan met bijzondere overlastsituaties. De tien vrijwilligers hebben zich opgegeven via een brief die de gemeente in de wijk had verspreid.

Conflicten die in aanmerking komen voor buurtbemiddeling zijn onder andere: geluidsoverlast, pesten, tuin- en grondgeschillen en bedreigingen.