Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


16 jan 2009

Pilot camera's op ambulances

De pilot camera's op ambulances is van start gegaan. Er zijn vier regio's die deelnemen aan de pilot: Den Haag, Rotterdam, de particuliere ambulancediensten UMCG Drenthe en het Verenigd Ziekenvervoer in Amsterdam. Het ministerie van Binnenlandse Zaken financiert de pilot.

In Den Haag en bij UMCG Drenthe is rond de jaarwisseling al begonnen met een pré-pilot. Hier zijn twee ambulances uitgerust met camera's om de kwaliteit en bruikbaarheid van de techniek te testen.

Naast de preventieve werking die camera's kunnen hebben is het doel van de pilot nagaan of camerabeelden een bijdrage kunnen leveren aan de opsporing, vervolging en veroordeling van daders van agressie en geweld tegen ambulancepersoneel en ambulancematerieel.

De pilot loopt een jaar en wordt begeleid en ingericht door een juridische, operationele en een begeleidingscommissie. Aan het eind van de pilot vindt een evaluatie plaats door de betrokken regio's en door een extern onderzoeksbureau. Aan de hand van de uitkomsten hiervan en de kosten van de inzet van camera's wordt bekeken of het plaatsen van camera's op ambulances landelijk kan worden voortgezet.