Gemeente Leidschendam-Voorburg


Gemeente test

Aanpassingen in de AWBZ

16 januari 2009 - Vanaf 2009 verandert de AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten). Dat gebeurt omdat de AWBZ te duur is geworden en omdat mensen die dat kunnen hun eigen ondersteuning organiseren. De AWBZ is bedoeld voor mensen met ernstige beperkingen die lange tijd, vaak levenslang, zorg en ondersteuning nodig hebben. De regering wil de AWBZ voor deze groep veiligstellen, voor nu en in de toekomst.

Verandering AWBZ-begeleiding
Een belangrijke wijziging vindt plaats bij de AWBZ-begeleiding. De begeleiding van mensen met psychosociale problemen vervalt. Vanaf 1 januari 2009 krijgen alleen mensen met matige en ernstige beperkingen op een aantal specifieke onderdelen nog AWBZ-begeleiding. De veranderingen van de AWBZ-begeleiding kunnen voor u een van onderstaande gevolgen hebben:

* U krijgt een nieuwe indicatie en er verandert niets aan de begeleiding

* U krijgt een nieuwe indicatie met minder uren begeleiding
* U krijgt geen nieuwe indicatie waardoor de AWBZ-begeleiding stopt

Wie geen nieuwe indicatie krijgt, kan de begeleiding op een andere manier regelen. Bijvoorbeeld door hulp te zoeken in de naaste omgeving of op eigen kosten begeleiding in te kopen. Heeft u vragen over de Ondersteunende Begeleiding dan kunt u zich wenden tot de medewerkers van het Zorgloket waar samen met u wordt gekeken of een passende oplossing voorhanden is. Kijk voor meer informatie op de website van het ministerie van VWS en in het Zorgloket van de gemeente. U kunt ook de gemeente bellen, via telefoonnummer 14 070.