Vereniging Nederlandse Gemeenten

Hilversum honderdste Millenniumgemeente

16.01.2009

Vandaag heeft de gemeente Hilversum zich als 100e gemeente in Nederland uitgeroepen tot Millennium Gemeente. Daarmee heeft zich nu bijna een kwart van alle Nederlandse gemeenten aangesloten bij de Millennium Gemeente campagne van de VNG. Tezamen vertegenwoordigen zij bijna 40% van de Nederlandse bevolking.

Millennium Gemeenten dragen actief bij aan het behalen van de VN Millenniumdoelen. Dit zijn acht ambitieuze doelen gericht op wereldwijde armoedebestrijding die in 2000 in New York werden vastgesteld. De doelen werden weliswaar door regeringsleiders vastgesteld, maar om ze voor 2015 daadwerkelijk te kunnen halen is ieders hulp nodig, met name op lokaal niveau.

In deelnemende gemeenten vinden allerlei activiteiten plaats die bijdragen aan het behalen van de VN Millenniumdoelen. Zo zijn veel gemeenten overgestapt op een duurzaam inkoopbeleid. Diverse gemeenten verdubbelen de opbrengsten van particuliere initiatieven. Ook de internationale inspanningen van gemeenten staan steeds vaker in het teken van de Millenniumdoelen. Dat is vooral zichtbaar in de projectmatige samenwerking tussen Nederlandse en Afrikaanse gemeenten op terreinen als afval- en waterbeheer en HIV/AIDS.

Opvallend is dat veel gemeenten die voorheen nauwelijks actief waren op het terrein van de internationale samenwerking nu een actieve opstelling kiezen binnen de campagne. Uit een recent gehouden steekproef onder Millennium Gemeenten kan bovendien worden afgeleid dat de campagne inmiddels heeft geleid tot de structurele verhoging van de jaarlijkse uitgaven aan gemeentelijk internationale samenwerking met een bedrag van in totaal ongeveer één miljoen Euro.

Vandaag maakte Jacq. Wallage, voorzitter van de Adviescommissie Internationale Samenwerking van de VNG bekend dat de gemeente Utrecht zich een jaar lang meest inspirerende Millennium Gemeente van Nederland mag noemen.