UMC Utrecht


Ibogaïne veroorzaakt hartritmestoornis

Smart drug en `afkickmedicijn' ibogaïne kan dodelijke hartritme­ stoornissen veroorzaken. Dit schrijven artsen van het UMC Utrecht in een case report in het tijdschrift New England Journal of Medicine van 15 januari. Ze verklaren daarmee als eerste de schadelijkheid van het omstreden middel.

In het case report beschrijven internisten een 31-jarige Amerikaanse vrouw die op de spoedeisende hulp van het UMC Utrecht kwam nadat zij onwel was geworden na het gebruik van ibogaïne. Dit had zij gebruikt om van haar alcoholverslaving af te komen. Tijdens haar behandeling op de spoedeisende hulp kreeg zij een ernstige hartritmestoornis. Het duurde bijna twee dagen voordat de hartritmestoornis was verdwenen. Het verband tussen het gebruik van ibogaïne en het optreden van de hartritmestoornis ligt volgens de artsen van het UMC Utrecht voor de hand.

Ibogaïne is in een beperkt aantal landen, waaronder Nederland, vrij verkrijgbaar. Het wordt gebruikt als smart drug. Daarnaast claimen alternatieve genezers en sommige artsen dat een eenmalige dosis van het middel mensen van hun drugs- of alcoholverslaving af kan helpen. Voor dit effect bestaan weliswaar wetenschappelijke aanwijzingen bij proefdieren, grootschalige onderzoeken bij mensen ontbreken echter. Onderzoek naar ibogaïne is lastig omdat het middel levensgevaarlijk kan zijn. Het is bekend dat gebruikers van ibogaïne soms overlijden. Waardoor dat komt was tot nu toe onduidelijk.

"Ibogaine wordt momenteel in Nederland gebruikt als hulpmiddel bij het afkicken in situaties zonder medisch toezicht waardoor het juist levensbedreigend kan zijn", concludeert internist-endocrinoloog dr. Gerlof Valk van het UMC Utrecht, één van de internisten betrokken bij de opvang van de patiënt. "De risico's voor de gezondheid gelden zowel voor de toepassing als smart drug, maar ook voor het gebruik als afkickmiddel. Wij vinden dat ibogaïne alleen onder medisch toezicht gebruikt mag worden voor therapeutische doeleinden."

De artsen hebben de ibogaïne-vergiftiging gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Voor nadere informatie:
UMC Utrecht, In- en Externe Communicatie
Ilse van Wijk en Linda Minnen, tel. 088 7556371 of 7558580. Buiten kantooruren via 088-755 5555
donderdag 15 januari 2009