Zonnebloem start viering 60-jarig jubileum

16/01/2009 14:30

Nationale Vereniging de Zonnebloem

Vrijdagmorgen 16 januari, een dag voor haar verjaardag, heeft Nationale Vereniging de Zonnebloem het officiële startschot gegeven voor haar 60-jarig jubileum. Dat gebeurde tijdens een feestelijke happening op het Nationaal Bureau van de Zonnebloem in Breda. Zoon van oprichter Alex van Wayenburg opende www.zonnebloemmuseum.nl. Een digitaal museum, dat bezoekers door 60 jaar Zonnebloem navigeert. Samen met Zonnebloemdirecteur Marijke van Eck, loco-burgemeester Marja Heerkens van Breda en tientallen Zonnebloemgasten en -vrijwilligers bracht Van Wayenburg junior daarna een toost uit op de jarige job. Tussen alle feestelijkheden door had directeur Van Eck ook nog een harde noot te kraken. "In de 60 jaar die we bestaan, is ons werk nog nooit zo noodzakelijk en urgent geweest. Ik roep overheid, politiek en bedrijfsleven dan ook dringend op verdere maatregelen te nemen om vrijwilligerswerk te stimuleren."

De ruim 40.000 Zonnebloemvrijwilligers gaan bij 64.000 mensen op huisbezoek, organiseren voor 126.500 mensen 295.000 dagjes uit en verzorgen voor 8.000 mensen een aangepaste vakantie. Bijna 630.000 mensen steunen het Zonnebloemwerk financieel als donateur.

Onmisbaar

Anno 2009 heeft het geesteskindje van radiopresentator Alex van Wayenburg zich ontpopt tot een sociaal netwerk voor mensen die door ziekte, handicap of gevorderde leeftijd fysieke beperkingen hebben. "Een onmisbaar netwerk", constateert Zonnebloemdirecteur Marijke van Eck. "Zeker nu de sociale cohesie in onze samenleving tot een dieptepunt is gedaald en eenzaamheid toeneemt."

Droomcadeau

Alhoewel het de Zonnebloem voor de wind gaat, ziet Van Eck nog wel enkele beren op de weg. "Door de groeiende doelgroep plus de bezuinigingen en marktwerking in de zorg wordt de vraag naar ons werk steeds groter. Dus hebben we nog meer vrijwilligers en geld nodig." Daarmee is het verlanglijstje van de jarige job rond. "Dat vraagt om verdere groei van de fondsenwerving. Kredietcrisis of niet. Maar vooral om verdere uitbreiding van ons vrijwilligersbestand. Dat zou een droomcadeau zijn", glimlacht de directeur. "Om meer vrijwilligers te interesseren voor ons werk doen wij een beroep op de politiek, de overheid en het bedrijfsleven om het vrijwilligerswerk de waardering en de faciliteiten te geven die het verdient. Ons jubileumjaar zullen we benutten om dit onderwerp hoog op de maatschappelijke agenda te zetten."

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.