Ministerraad


Gemeenten worden gestimuleerd om mensen zonder werk of uitkering aan het werk te helpen

Persbericht | 16-01-2009

Gemeenten hebben afgesproken om in deze kabinetsperiode 10.000 extra mensen zonder werk of uitkering (nuggers) aan een baan te helpen. Als tegenprestatie mogen gemeenten 12.000 euro uit het participatiebudget inzetten naar eigen inzicht voor iedere nugger die een baan heeft gevonden. Het geld moet wel worden ingezet voor de bevordering van participatie. Daarnaast kunnen gemeenten de mensen die ze aan het werk hebben geholpen, belonen met een bonus van maximaal 2.200 euro. De ministerraad heeft hier op voorstel van staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid mee ingestemd.

Eind vorig jaar is met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) afgesproken om in deze kabinetsperiode 10.000 extra mensen zonder werk en zonder uitkering aan betaald werk te helpen. Het gaat dan vooral om mensen die moeilijk uit zichzelf aan de slag komen, zoals bijvoorbeeld vrouwen met een niet-Nederlandse achtergrond die langer dan een half jaar thuiszitten zonder werk, studie of uitkering. De gemeente ontvangt de beloning als iemand minimaal 6 maanden aan het werk blijft.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het ontwerpbesluit voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het besluit wordt openbaar bij publicatie in het Staatsblad.