Ministerie van Defensie

Overdracht Van Nes aan Portugal

16 januari 2009, 14.23 uur

Hr.Ms. Van Nes Hr.MS. Van NesVandaag is in Den Helder het fregat Hr.Ms. Van Nes overgedragen aan Portugal. Het schip van de Koninklijke Marine heeft sinds haar indienststelling in 1994 ongeveer een miljoen zeemijlen (ruim 1,8 miljoen km) afgelegd. Onder Portugese vlag krijgt ze de nieuwe naam `Bartolomeu Dias'.

Het afstoten van de fregatten vloeit voort uit een plan om de marine zo aan te passen dat zij beter in staat is Nederlandse crisisoperaties en landoperaties in het buitenland te ondersteunen. Voor dit plan worden onder meer 4 patrouilleschepen aangeschaft. Ook het nieuwe transportschip Johan de Witt maakt onderdeel uit van de moderniseringslag van de Nederlandse zeestrijdkrachten.

Wapensmokkel

Traditiegetrouw geeft de jongste matroos de laatste vlag van de Hr.Ms. Van Nes terug aan de Commandant Zeestrijdkrachten luitenant-generaal Rob Zuiderwijk.Na de aanslagen van 11 september 2001 patrouilleerde het Nederlandse schip in de Middellandse Zee. Het fregat ging daar wapensmokkel tegen als onderdeel van de internationale strijd tegen terrorisme. In 2003 escorteerde de Van Nes circa 50 schepen door de Straat van Ormoes en Bab al Mandab bij het Arabisch Schiereiland.

Hulp

De Van Nes werd ook ingezet voor hulp aan getroffenen van de aardbeving op West-Sumatra (2000) en na de orkaan `Felix' in Nicaragua (2007). De Van Nes is vernoemd naar de Nederlandse marineofficier Aert Jansse van Nes (1626-1693).

Fregat Van Galen De jongste matroos draagt de laatste vlag van de Hr. Ms. Van Nes over aan luitenant-generaal Rob Zuiderwijk Traditiegetrouw geeft de jongste matroos de laatste vlag van de Hr.Ms. Van Nes terug aan de Commandant Zeestrijdkrachten luitenant-generaal Rob Zuiderwijk.

Portugal neemt dit najaar ook het Nederlandse fregat Van Galen van dezelfde klasse over. Sinds 2005 stootte Nederlands nog 4 M-fregatten af, 2 aan de Belgische en 2 aan de Chileense marine.