ABVAKABO FNV

Vakbonden gaan voor groen

ABVAKABO FNV pleit voor duurzame energie

ABVAKABO FNV maakt zich, net als u, zorgen over de opwarming van de aarde. Maar ook over de werkgelegenheid in de energiesector. Daarom werkte de bond samen met de FNV, Greenpeace, Milieudefensie, Stichting Natuur en Milieu en het Wereld Natuur Fonds aan Green4sure, het groene Energieplan.

ABVAKABO FNV pleitte als belangenbehartiger van werknemers in de energiesector voor meer duurzame energie omdat dit nieuwe werkgelegenheid met zich meebrengt. Meer duurzame energie leidt tot meer investeringen in de energiesector en meer `groene' banen.

Groen Plan levert 100 duizend banen op

Het kabinet moet de komende twee jaar ruim 3 miljard euro investeren in een groen banenplan. Dat levert Nederland 100 duizend extra banen op. Dat stellen de FNV en Stichting Natuur en Milieu in hun plan `Green New Deal' dat vandaag naar de Tweede Kamer en het kabinet is gestuurd.

In dit plan pleiten de organisaties ervoor het btw-tarief op milieuvriendelijke goederen en diensten te verlagen van 19 naar zes procent of van zes naar nul procent. Ook moeten mensen goedkoop kunnen lenen zodat ze daarmee hun huis kunnen isoleren. De organisaties gaan er vanuit dat hierdoor komende jaren een half miljoen woningen energiezuinig worden gemaakt. Ook pleiten FNV en Natuur en Milieu ervoor geplande investeringen in de uitbreiding van het openbaar vervoer en windenergie naar voren te halen.