Voedsel en Waren Autoriteit

Na half jaar is de horeca voor 90 procent rookvrij

16 januari 2009 - nieuwsbericht

90 procent van alle 42.500 horecabedrijven houdt zich onverminderd aan het rookverbod dat sinds 1 juli 2008 van kracht is. Van de cafés en discotheken houdt een ruime meerderheid (77 procent) zich aan het rookverbod. Dit blijkt uit een onderzoek dat de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft laten uitvoeren.

Drie maanden na de invoering van het rookverbod lagen de cijfers op een vergelijkbaar hoog niveau. Ook bij cafés en discotheken is de situatie stabiel. Zo'n 2.500 van de ongeveer 11.000 cafés houdt zich niet aan het rookverbod. Die situatie is vergelijkbaar met die aan het eind van de zomer 2008. Overigens doen de cafés en discotheken het zelfs iets beter dan het totale bedrijfsleven waar enkele jaren geleden de rookvrije werkplek werd ingevoerd. Toen hield na een jaar 70 procent van de Nederlandse bedrijven zich aan het rookverbod.

Om inzicht te krijgen in het naleefniveau heeft de VWA onlangs door een onderzoeksbureau een representatieve steekproef laten trekken onder horecagelegenheden in 25 gemeenten. Per gemeente hebben de onderzoekers zes categorieën bezocht: cafés en discotheken; restaurants; cafetaria en snackbars; sportkantines; theaters, bioscopen en musea; hotels en overige recreatiegelegenheden. Tijdens de bezoeken heeft het onderzoeksbureau in kaart gebracht of er aanwijzingen waren dat er gerookt werd en of er een aparte rookruimte was ingericht. Een op de zes cafés heeft een aparte rookruimte. Voor de gehele horeca geldt dat voor een op veertien bedrijven.

Inmiddels heeft de VWA in totaal ruim 14.000 inspecties uitgevoerd. Sinds oktober 2008 waren die met name gericht op bedrijven die mogelijk in overtreding waren. Controleurs van de VWA hebben tot nu toe ongeveer 2.500 maatregelen opgelegd, waarvan zo'n 80 procent bij cafés. Tweeduizend eigenaren ontvingen een bestuurlijke boete of proces-verbaal. De komende tijd worden de opgelegde bestuurlijke boetes daadwerkelijk geïnd. De bezwaartermijnen zijn dan verstreken.

Het onderzoek over het naleefniveau in de horeca zal de VWA periodiek herhalen.

Meer informatie:


- Inventarisatie naleefniveau rookvrije horeca, januari 2009